More


  Corespondenţă din Parlament

  - Advertisement -

  Activitate intensă astăzi la Senat, unde aleșii au adoptat mai multe proiecte de lege importante, cu impact în diverse zone de activitate. În primul rând, parlamentarii din Camera Superioară și-au dat votul pe un proiect de lege care dă posibilitatea ofițerilor superiori din serviciile secrete să poată activa în continuare și după ce ajung la vârsta pensionării. Senatorii au modificat astfel Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, în sensul în care generalii și amiralii din cadrul SRI, SIE, STS și SPP, care au ajuns la vârsta de 60 de ani sau au fost trecuți în rezervă, pot rămână în activitate, la cerere. De asemenea, legea dă posbilitatea ca și alte cadre militare din aceste servicii să rămână activi, cu aprobarea conducerii instituției respective. Proiectul de lege a fost adoptat cu 103 voturi „pentru” și 3 abțineri, Senatul fiind camera decizională, urmând a ajunge la președinție, la promulgare.

  Senatorii au adoptat, de asemenea, un proiect de lege prin care se interzice ca un partid nou înființat să poată prelua sigla sau denumirea unor asociații sau fundații. Inițiatorul acestui proiect de lege, liberalul Octavian Bot, a explicat că proiectul vizează eliminarea confuziei din rândul electoratului, nepermițând unui partid preluarea capitalului de imagine al unei asociații sau fundații, constituite cu scopuri și obiective civice și nu politice. Proiectul de lege prevede ca fiecare partid politic să aibă denumire integrală, denumire prescurtată și semn permanent proprii. Aceste denumiri trebuie să se deosebească evident de cele ale partidelor, asociațiilor și fundațiilor anterior înregistrate, fiind interzisă utilizarea acelorași simboluri grafice. Aceste prevederi se aplică și în cazul alianțelor politice constituite.

  În același timp, senatorii au respins un proiect de lege, inițiat de deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru, care interzicea exploatarea și explotarea prin fracturare hidraulică a hidrocarburilor gazoase sau lichide și anularea licențelor exclusive de exploatare a proiectelor ce utilizează această metodă. Inițiativa a fost respinsă pentru că nu s-a întrunit numărul de voturi necesar unei legi organice, fiind exprimate 8 voturi “pentru” și 87 de voturi “împotrivă”.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img