Senatorul independent şi declarat incompatibil Marian Valer, obişnuit să se desfăşoare în stil mare, are nevoie de un finanţator ca de aer. Un individ de teapa lui Marian Valer, complice la fraude bancare de peste 4 milioane de dolari, maestru al şantajelor de presă, senator şpăgar care îşi trafichează influenţa, coordonator de fiţuică ilegală şi calomniatoare, şantajist la adresa primarilor PSD şi a oamenilor de afaceri din Oaş, devenit pericol pentru siguranţa naţională, nu putea să îşi găsească sprijin decât în persoana unui om de afaceri certat cu legea. Este vorba de Gheorghe Sas din Certeze, un afacerist veros pentru care legea nu reprezintă prea mare lucru. Noul finanţator al numitului Marian Valer a emis file cec fără acoperire şi şi-a falimentat cel puţin o firmă, după ce a scos banii din ea. De asemenea, este asociat cu un grec pe care l-a cunoscut în puşcărie, unde au fost colegi de celulă.
Descoperit cu file cec fără acoperire
Art Construct SRL, cu sediul în Negreşti Oaş, este una dintre societăţile deţinute de omul de afaceri Gheorghe Sas. În 2006, acesta a lucrat în subantrepriză pentru controversata firmă Vegyepszer din Budapesta, care a reabilitat podul Golescu la un preţ astronomic. În perioada 2007-2009, Raiffeisen Bank a refuzat la plată două file cec pe numele acestei firme, în valoare de 136.000 lei, cazul intrând în atenţia Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare. Din banii pe care i-a scos pe căi numai de el ştiute din firma Art Construct SRL, care începea să aibă probleme financiare tot mai serioase, se pare că a finanţat construcţia unei vile cu piscină în comuna Certeze, pe care a trecut-o pe numele fiicei sale şi a ginerelui său. Interesant este faptul că cei doi nu au locuri de muncă şi nici alte surse de venit, neputându-şi justifica averea trecută pe nume.
Discreditare în mediul bancar
În cursul anului 2009, omul de afaceri Gheorghe Sas s-a discreditat total în mediul bancar. Acesta a accesat un credit important de la Raiffeisen Bank, pe care l-a garantat cu două contracte de lucrări şi cu un autoturism de lux marca BMW. Nu ştim ce a făcut Gheorghe Sas cu banii câştigaţi în urma contractelor depuse gaj, însă e cert faptul că nu a mai returnat creditul. La fel de cert este şi faptul că Raiffeisen Bank l-a lăsat fără maşina pusă garanţie. Nu deţinem date despre modul în care a fost acoperită diferenţa de valoare din creditul nereturnat.
Cerere de lichidare pentru firmă devalizată
Din cauza datoriilor imense faţă de bugetul de stat, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, prin Administraţia Financiară Negreşti Oaş, a depus cerere de deschidere a procedurii insolvenţei în cazul firmei Art Construct SRL. Invitaţia de participare pentru practicienii în insolvenţă dispuşi să se ocupe de falimentul firmei respective a fost postat pe site-ul DGFP Satu Mare în data de 18 iunie 2012. Pe lângă imensele datorii către bugetul statului, firma mai datorează un munte de bani diverşilor furnizori. Se pare că şi angajaţii şi-au revendicat salariile neîncasate timp de aproape un an întreg.
S-a lipit din nou de o firmă ungară
Omul de afaceri Gheorghe Sas deţine şi societatea Art Ing Construction SRL, cu sediul în Certeze, care anterior s-a numit Art Aktor SRL, fiind asociat cu un cetăţean grec pe nume Ianis Dimakos. Sas l-a cunoscut pe Dimakos în închisoare, întrucât i-a fost coleg de celulă pe perioada ispăşirii unei pedepse. Obiectul principal de activitate îl constituie “lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor”. Potrivit bilanţului pe 2012, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor, cu numai trei angajaţi, firma a înregistrat anul trecut un profit de 9.230 lei.
În prezent, Gheorghe Sas s-a lipit de firma Vakond din Debrecen, repetând experienţa cu Vegyepszer din Budapesta. Acesta execută lucrări de reabilitare a Drumului Naţional 19, pe tronsonul Livada- Baia Mare, pe filiera Vakond, împreună cu o firmă din Miercurea Ciuc.
Alex Ohaha