More

    DESCOPERIRE neaşteptată în Antarctica: Vulcan activ, descoperit sub 1.000 de metri de gheaţă

    v984xo0v

    Oamenii de ştiinţă au descoperit un vulcan activ la aproape un kilometru sub stratul de gheaţă. În caz că ar erupe, inundaţiile provocate ar putea să fie catastrofale.

    Încălzirea globală accelerează topirea celor 20 de milioane de kilometri cubi de gheaţă de pe Pământ. Doar în ultimul secol, temperatura pe glob a urcat cu jumătate de grad Celsius, astfel că nivelul mărilor şi oceanelor a crescut cu 17 centimetri. Topirea tuturor calotelor glaciare de pe Pământ ar produce inundaţii devastatoare, care ar putea să scufunde ţări întregi, dar oamenii de ştiinţă ne asigură că şi în cazul unei creşteri rapide a temperaturii globale, acest proces tot ar dura în jur de 5.000 de ani.

    Cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit un vulcan activ, care nu a fost încă denumit, din întâmplare, anunţă dailymail.co.uk. În 2010, oamenii de ştiinţă au montat seismografe în regiunea Marie Byrd, din vestul Antarcticii. Doug Wiens şi echipa sa voiau să cântărească stratul de gheaţă pentru a realiza un istoric al climei din zonă. Sistemul de seismografe înregistra micile tulburări provocate de cutremure distante pentru a contura o imagine a gheţii şi a rocilor aflate la mare adâncime. Aparatele au înregistrat două evenimente seismice, primul, în ianuarie 2010 şi următorul, un an mai târziu. Vibraţiile erau slabe şi aveau o frecvenţă redusă, aşa că nu puteau fi asociate cu mişcările tectonice care produc cutremure.

    Spre exemplu, seismele de magnitudini mici au, în general, o frecvenţă de 10-20 cicluri pe secundă”, spune Amanda Lough, din echipa lui Wiens, “în timp ce acestea aveau o frecvenţă de 2-4 cicluri pe secundă.” În plus, mişcările au fost înregistrate la adâncimi prea mari ca să fie provocate de cutremure. Un eveniment tectonic ar putea avea epicentrul chiar şi la 10-15 kilometri, dar la 25-40 de kilometri, ca acestea, e prea mult. Suficient de mult încât să fie la limita dintre crusta şi mantaua Pământului”, adaugă Lough.

    Cercetătorii au concluzionat că este vorba despre un vulcan activ, posibil în zona lanţului Executiv Committee, numit după membrii comitetului executiv al Serviciului Antarctic al SUA. Seismologii au vorbit cu colegii lor de la Universitatea din Texas, care le-au spus că cel mai probabil înregistrările sunt provocate de muntele Waesche, un vulcan cunoscut. Dar oamenii de ştiinţă nu ştiu când Waesche a fost ultima dată activ, cenuşa prinsă în gheaţă având o vârstă de aproape 8.000 de ani.

    Credem că aceste mici evenimente seismice sunt generate de mişcările magmei şi a altor fluide”, spune Wiens. “Vulcanul va erupe, cu siguranţă, în viitor. Ştim că în Islanda, erupţiile vulcanice topesc gheţari, uneori. O erupţie de acest gen aici are potenţialul să fie catastrofală. Vulcanul ar topi milioane de litri de gheaţă, suficient cât să umple câteva lacuri. Aceasta va face cursurile de apă şi, ulterior, nivelul mării să crească“, adaugă Wiens. Cercetătorul spune, totuşi, că pentru ca lava să iasă prin lava de la suprafaţă ar fi nevoie de o erupţie apocaliptică, de o mie de ori mai puternică decât cele care au loc, în mod frecvent, pe Pământ.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE