More

    Deszăpezirea va fi supravegheată prin satelit

    gsp

    Reprezentanții administratorilor drumurilor naţionale, judeţene şi comunale susţin că utilajele de deszăpezire vor fi supravegheate prin satelit pentru a preîntâmpina orice probleme. Astfel, şeful Secției Satu Mare a Companiei Naționale de Drumuri, Petru Ardelean, şeful Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Județean, Ioan Şereş, reprezentantul Instituției Prefectului, Ciprian Răcăşan, au dat garanţii ieri în cadrul şedinţei Comitetului pentru Situații de Urgență că au fost luate toate măsurile pentru efectuarea activităţii de deszăpezire în cele mai bune condiţii, fiind asigurate deja atât utilajele cât şi stocurile de material antiderapant, respectiv sare şi nisip.

    Şeful Secţiei Satu Mare a Companiei de Drumuri şi Poduri, Petru Ardelean, a declarat că a fost încheiat un contract de prestări servicii între CNADNR – DRDP Cluj şi SC Ritorsa Trans SRL cu sediul în Sălaj. În baza acestei înţelegeri s-a pus la dispoziţia SDN Satu Mare un număr de 26 de autoutilaje echipate cu lame de zăpadă şi răspânditor material antiderapant şi un număr de şase încărcătoare în bazele de deszăpezire de la Satu Mare, Carei, Negreşti-Oaş, Livada, Supur şi Tăşnad. “Autoutilajele vor fi echipate cu GPS pentru monitorizare, iar în cazul apariţiei unor condiţii meteo deosebite prestatorul va asigura şi utilaje la cerere. Cantităţile necesare estimate şi aprobate pentru iarna 2013 – 2014 sunt 3.085 tone de sare şi 350 de tone de nisip. Stocul existent la această dată este de 1.540 tone de sare şi 50 de tone de nisip, aprovizionarea fiind în curs de desfăşurare”, a precizat Petru Ardelean
    La rândul său, şeful Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean, Ioan Şereş, a anunţat că instituţia are contracte în vigoare pe cele patru zone, respectiv Carei – Tăşnad – 223 de kilometri, Supur – 182 de kilometri, Satu Mare – 215 kilometri şi Oaş – 125 de kilometri, în total firmele Tehnic Asist şi Săgeata Prod având de acoperit o lungime de 745 de kilometri de drum judeţean. Conform aceleiaşi surse, fiecare bază are asigurate 14 utilaje, care vor fi dotate cu sisteme de monitorizare prin satelit, şi un stoc de 600 de tone de material antiderapant: sare şi nisip.
    De asemenea, responsabilul pentru monotorizarea pregătirii de iarnă a drumurilor comunale din cadrul Instituţiei Prefectului, Ciprian Răcăşan, a declarat că la nivelul comunelor doar cinci unități sunt în curs de achiziție de servicii de deszăpezire, în total fiind pregătite 122 de utilaje care să intervină pe drumurile comunale.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE