Un sătmărean din cinci este dator la bugetul local al municipiului Satu Mare. Conform evidenţelor Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare, odată cu depăşirea termenului limită al plăților către bugetul local, respectiv 30 septembrie, mii de sătmăreni vor avea de plătit penalități de întârziere, care înseamnă majorări de 2% în fiecare lună. Cu alte cuvinte, mii de sătmăreni îşi majorează singuri impozitele. Concret, din totalul de 6.659 de persoane juridice care figurează în evidențele fiscale, sunt somate să-şi plătească impozitele un număr de 2.000 de firme, iar din totalul de 69.000 de persoane fizice, vor fi somaţi un număr de 10.000 de sătmăreni care nu și-au achitat impozitele. Dacă nu îşi vor achita impozitele în termen de 15 zile de la data primirii somaţiei, aceştia riscă să fie executaţi silit.
Somaţie, apoi executare silită
Un număr de 22.000 de persoane fizice din municipiul Satu Mare şi alte 2.000 de persoane juridice se află în evidenţele Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare la capitolul rău-platnici. În aproape 5.000 de cazuri a fost necesară executarea silită pentru a se încasa impozitele pe clădiri, terenuri sau autoturisme datorate de rău-platnici de-a lungul ultimilor ani. Din cele peste 22.000 persoane fizice care se află pe lista neagră întocmită de către Direcţia de Taxe şi Impozite Locale din cadrul Primăriei municipiului Satu Mare, aproximativ 10.000 şi-au primit deja somaţiile de plată. Cei care nu-şi clarifică situaţia fiscală riscă să se trezească cu popriri pe conturi sau reţinerea salariului, respectiv a pensiei, susţine şeful Serviciului Executare Silită din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare, Dan Mirel.
Mai mulţi bani la buget
Chiar şi în aceste condiţii, faţă de anul trecut la bugetul local s-au încasat cu 10 milioane de lei mai mult, înregistrându-se astfel o creştere de aproximativ 7% a gradului de colectare, până în acest moment fiind realizat un procent de 82% a gradului de colectare propus la începutul anului. Ar mai fi nevoie de încasarea a încă 36 de milioane de lei pentru ca planul de încasări să fie realizat în procent de sută la sută. În acest an s-a încasat în primele zece luni suma de 163 de milioane de lei, faţă de cei 153 de milioane de lei încasaţi anul trecut. Defalcat, asta înseamnă că s-au încasat 19 milioane de lei la capitolul impozite pe clădiri în acest an faţă de 17 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 1,5 milioane lei în acest an la capitolul impozite pe terenuri faţă de cei 1,2 milioane lei încasaţi anul trecut în primele zece luni.
Ciprian Bâtea