Directorul SC Florisal SA, Vasile Puşcaş, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că societatea pe care o reprezintă este pregătită pentru a interveni în cazul în care va cădea prima zăpadă în municipiul Satu Mare. De asemenea, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a semnat ieri ordinul de asigurare a permanenţei serviciului de deszăpezire, susţinând că va realiza mai multe inspecţii inopinate pentru a observa maniera în care se va face deszăpezirea. Vasile Puşcaş a dat garanţii că societatea va face faţă capriciilor iernii, rugându-i, totodată, pe sătmăreni să nu îşi parcheze maşinile în zonele punctelor de colectare pentru a nu împiedica activitatea de ridicare a deşeurilor.
Florisal, gata să lupte cu prima zăpadă
Directorul SC Florisal SA, Vasile Puşcaş, a precizat că societatea pe care o reprezintă are asigurate atât utilajele cât şi stocurile de materiale antiderapante pentru a interveni în caz de ninsoare. Concret, Florisal are pregătite un număr de 14 pluguri şi şase sărăriţe, cu ajutorul cărora se va împrăştia atât sare cât şi clorură de magneziu. În ce priveşte stocul de materiale antiderapante, Florisal are în stoc 500 de tone de sare şi 56 de tone de clorură de magneziu. În cazul în care situaţia o va impune, angajaţii Florisal vor interveni manual, având la dispoziţie 80 de lopeţi, 400 de mături şi 30 de răzuitoare. “În cazul în care va ninge, utilajele de deszăpezire vor interveni în zona punctelor de colectare a deşeurilor pentru a facilita intervenţia camioanelor noastre. Îi rugăm pe sătmăreni să nu parcheze în zona acestor puncte pentru a nu împiedica accesul utilajelor de ridicare a deşeurilor”, a cerut Vasile Puşcaş.
Primăria a semnat ordinul de asigurare a permanenţei
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a semnat ieri ordinul de asigurare a permanenţei serviciului de deszăpezire, susţinând că va realiza mai multe inspecţii inopinate pentru a observa maniera în care se va face deszăpezirea. “Azi (ieri, n.red) semnăm ordinul de asigurare a permanenţei. Conform acestui document, utilajele vor fi în 20 de minute pe traseu, în special în zona zero, care sunt cele două poduri”, a declarat Dorel Coica.
Potrivit contractului, în municipiul Satu Mare există trei nivele de intervenţie. Primul nivel îl reprezintă podurile din principalele căi de acces în municipiul reşedinţă de judeţ, nivelul al doilea îl reprezintă arterele principale şi străzile importante din municipiu, în timp ce al treilea nivel îl reprezintă cartierele şi zonele periferice. Dacă primele două nivele acoperă 40% din oraş, al treilea nivel acoperă 25% din suprafaţa oraşului, în zonele periferice urmând să se intervină o dată pe săptămână din cauza costurilor foarte mari. Zăpada colectată de pe străzile municipiului Satu Mare va ajunge la vechea groapă de gunoi a municipiului Satu Mare, în urma unui acord între Grupul UNIO- societatea care a realizat închiderea gropii de gunoi – şi SC. Florisal SA.
Primăria, cu ochii pe muncitori
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a ţinut să sublinieze că reprezentanţii administraţiei locale vor efectua o monitorizare atentă a activităţii de deszăpezire. “Ţin să anunţ că îmi rezerv dreptul de a ieşi la ore diferite în locuri diferite pentru a monitoriza activitatea de deszăpezire”, a conchis edilul şef sătmărean. Totuşi, directorul Administraţiei Domeniului Public, Gheorghe Munteanu, a ţinut să precizeze că potrivit normativelor în vigoare pe vreme de viscol utilajele de deszăpezire nu vor interveni, motivând că eforturile de deszăpezire ar fi zădărnicite şi s-ar face o risipă de bani publici.
La rândul său, directorul Poliţiei Locale, Ioan Precup, a ţinut să îi atenţioneze pe agenţii economici din municipiul Satu Mare că le revine sarcina de a interveni pentru îndepărtarea stratului de zăpadă din faţa sediilor sociale sau a punctelor de lucru, în caz contrar fiind pasibili de amendă.
Ciprian Bâtea