More



    Guvernul interzice practica comercială a vânzărilor cu prime pentru tutun şi alcool

    s9h5sw6d

    Comercianţii nu vor mai putea oferi gratuit potenţialilor clienţi tutun şi alcool la vânzarea sau prezentarea unei oferte de vânzare a unui asemenea produs, Guvernul urmând să interzică din ianuarie această practică, denumită “vânzare cu prime”, pentru a-şi creşte încasările din produse accizabile.

    Motivaţia Guvernului este că această practică comercială, sub forma vânzărilor cu prime, conduce la diminuarea veniturilor bugetare în cazul anumitor produse accizabile.

    Legislaţia în vigoare defineşte vânzarea cu prime drept acea practică comercială prin care, la vânzarea sau oferta de vânzare de produse/servicii, se oferă consumatorului cu titlu gratuit, imediat sau la un anumit termen, prime sub forma unor produse/servicii.

    În opinia Executivului, acest tip de vânzări sunt atractive pentru consumatori, reprezentând o invitaţie deschisă la fumat, în cazul produselor din tutun.

    Pentru a revolva problema, Guvernul va interveni în comerţ şi va restricţiona această practică, prin modificarea Codului Fiscal.

    “Se interzice practicarea vânzărilor cu prime în cazul tutunului prelucrat şi alcoolului şi băuturilor alcoolice. Practicarea acestui tip de vânzare de către contribuabili va constitui contravenţie şi va fi sancţionată cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum şi cu confiscarea produselor, iar în situaţia în care acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din aceste vânzări”, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pregătit de Guvern în acest sens şi obţinut de MEDIAFAX.

    În acelaşi timp, pentru a evita practicarea de preţuri foarte mici ca urmare a interzicerii vânzărilor cu prime a alcoolului şi băuturilor alcoolice, precum şi a tutunului prelucrat, ordonanţa prevede că, în cazul vânzărilor cu preţ redus a acestor produse, nu poate fi practicat un preţ mai mic decât costurile ocazionate de producerea, importul sau desfacerea produselor accizabile vândute, la care se adaugă acciza şi taxa pe valoarea adăugată. În caz contrar, contribuabulii care nu respectă această prevedere legală vor fi sancţionaţi tot cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum şi cu confiscarea produselor, iar în situaţia în care acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din aceste vânzări.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE