Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind descentralizarea. În plenul reunite al celor două Camere ale Legislativului, premierul Victor Ponta a declarat că prin acest act normativ, românii vor beneficia de un serviciu public mai aproape de cetățean, ceea ce va duce la o economisire a resurselor financiare și o mai puțină birocație și nu în cele din urmă la mai puțină corupție. “Toate partidele politice s-au pronunțat pentru descentralizare, cu o singură excepție: PDL. În ultimii ani PDL se numea partidul primarilor, acum e partidul anti-primari”, a afirmat Ponta. Acesta a precizat că “statul român rămâne evident un stat unitar, național, dar cât mai multă autoritate aleșilor locali înseamnă un stat modern”.
Premierul a ținut să sublinieze că prin legea descentralizării, România se va rupe de trecutul centralist al statului comunist de dinainte de 1989. “De aceea nu pot să înțeleg opoziția, chiar și politicianistă, de principiu, la această idee. Sunt un prim-ministru care cred cu tărie că guvernul central are prea multe atribuții și putere și o împărțire către aleșii locali este soluția corectă. Vreau să întărim administrațiile locale, cele la care cetățenii apelează, în primul rând. Vreau să văd cât mai rar primari și președinți de consilii județene care dau vina pe Guvern”, a mai pus Ponta.
Primul ministru a menționat că proiectul descentralizării aduce reguli mai clare privind atribuțiile instituțiilor locale, atribuții delimitate clar de autoritățile centrale, dar și optimizarea schemei de personal și de cheltuire a banilor publici. “Vom folosi această descentralizare pentru accesarea fondurilor europene”, a mai spus Victor Ponta.
Premierul a explicat și de ce Guvernul său a recurs la procedura de asumare a răspunderii pentru acest proiect de lege: “Din păcate, avem mult prea multe proiecte importante,precum legea referendumul, unde, de fiecare dată a apărut sabotajul președintelui Băsescu”.
Potrivit procedurii parlamentare înscrise în Constituție, după ce Guvernul vine în Parlament pentru a-și asuma răspunderea pe un proiect sau un pachet de legi, opoziția are dreptul să introducă o moțiune de cenzură în maxim 5 zile. Dacă moțiunea cade în urma dezbaterilor din Legislativ, proiectul este adoptat, automat președintele țării fiind obligat să-l promulge. În schimb, dacă moțiunea este votată, Guvernul este demis.
PDL a decis să depună o moțiune de cenzură pe proiectul legii descentralizării, dar o să aibă o mare problemă cu strângerea de semnături, în condițiile în care președintele UDMR, Kelemen Hunor a anunțat că parlamentarii formațiunii sale nu-și vor pune semnătura pe moțiunea inițiată de PDL. Hunor a precizat că Uniunea rămâne fidelă principiilor descentralizării, amintind PDL că și în perioada în care a fost la putere alături de democrat-liberali, a promovat permanent nevoia transferului de putere dela București la autoritățile locale.
Marius Oproiu