More

  HARTA marilor orase din Romania care ar putea fi distruse in cazul unui cutremur puternic

  jhfz0yx3

  Invitat la “Dupa 20 de ani”, Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pamantului, a prezentat harta oraselor aflate in pericol in cazul producerii unui seism puternic in Vrancea.

  Gheorghe Marmureanu a comparat un posibil cutremur puternic in Vrancea cu cel produs in anul 1940, cand mai multe zone din Moldova au fost distruse, printre care s-a aflat si orasul Focsani.

  “Spre exemplu, cutremurul din ’40 de mare adancime, de 145 de km, a afectat in primul rand Sudul Moldovei, Focsaniul l-a distrus, a distrus si casele de la Cotesti, casele mici, a fost un caz interesant, apoi am descoperit de ce. Bucurestiul a fost un caz particular cu acel bloc Carlton, pentru ca nu trebuia sa se intample. A fost o proiectare gresita, Cantacuzino (n.r: George Matei Cantacuzino) a proiectat ceva incredibil, stalpul de la parter l-a retras sus. Dupa ce au terminat blocul, ca sa faca o sala la subsol, au taiat o grinda la subsol. In momentul in care lumea simte o miscare pe verticala, trebuie sa stie ca urmeaza in maximum 10 secunde o miscare pe orizontala, un cutremur puternic, asta trebuie sa stie lumea. Ma intorc la Focsani, unde ar fi murit mii de oameni, dar era razboi, dar la Cotesti totul a fost distrus. Toate manastirile din nordul Dobrogei, in 1940, au fost daramate.”

  ZONELE DE RISC, DACA UN CUTREMUR SIMILAR CELUI DIN 1940 S-AR PRODUCE MAINE

  “Analizele noastre rezulta ca va urma un cutremur foarte, foarte adanc. Poate sa fie “tip ’40”, poate sa fie “tip 1802″. Acest caz, Moldova, Basarabia, Chisinau, Odessa. Din Romania, Focsani, Bacau, mai putin Iasi, Bucuresti va fi mai putin, din punctul meu de vedere. Galati, da, Tulcea.”, spune Gheorghe Marmureanu.

  Raed Arafat si Gheorghe Marmureanu au discutat la “Dupa 20 de ani” despre situatia cladirilor din Capitala, a autorizatiilor de constructii acordate si de regulile care ar trebui respectate de catre constructorii cladirilor noi.

  “In mod normal, verificarea constructiilor este responsabilitatea directa a Ministerului Dezvoltarii si asta trebuie sa fie din nou o chestiune continua care sa verifice tot ce se construieste nou. Acum, daca tot s-au pus buline rosii, inseamna ca s-a facut inspectia. Ca nu s-a facut consolidarea este alt lucru. Nu sunt expert in domeniu, dar aceasta expertiza trebuie sa fie facuta continuu.”, a declarat Raed Arafat.

  “Ar trebui, pentru ca stiu sigur ca atunci cand echipele mergeau si verificau, aflasera ca vor primi niste bani. Ati vazut ca in 1977 au cazut trei constructii noi: scara din Militari, scara unui bloc de pe Lizeanu si centrul de calcul de la Ministerul Transporturilor. A fost o greseala de amplasament si de proiectare.”

  “S-au construit in anumite locuri libere, dar faptul ca s-a pus beton, care este un material rezistent, desi americanii il numesc greu si murdar. Nu trebuie construit in Bucuresti ceva din otel, pentru ca sunt foarte flexibile, ca trestia. In Bucuresti trebuie sa construiesti pana la 7-8 nivele o cladire sau peste 14 nivele, numai daca proiectantul face calumea.”, a spus si Gheorghe Marmureanu.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE