More  Incidenţa diabetului, în creştere

  diabet

  Nu mai puţin de 11 cazuri noi de diabet au fost depistate în urma acţiunii de măsurare a glicemiei organizată joi la Casa de Cultură a Sindicatelor de Clubul Lions. Totodată, au mai fost depistate şi ale 200 de persoane cu risc crescut pentru această boală, cărora li se vor face analize suplimentare. Detalii despre rezultatele obţinute în urma acţiunii au fost prezentate ieri în cadrul unei conferinţe de presă de şeful Centrului Diabetic Judeţean Satu Mare, dr. Iosif Szilagyi, alături de reprezentanţii Clubului Lions, Ioan Trifu şi Claudiu Figula.

  Circa 660 de sătmăreni şi-au măsurat glicemia
  Potrivit celor declarate de dr. Iosif Szilagyi, la acţiunea de joi au participat circa 660 de sătmăreni care, în afară de faptul că li s-a măsurat glicemia, au fost cântăriţi, măsuraţi, li s-a determinat tensiunea arterială şi li s-au făcut şi consultaţii medicale oftalmologice şi neurologice.
  În urma acestor acţiuni, au fost depistate 11 cazuri noi de diabet, ceea ce, după părerea dr. Szilagyi, este destul de mult comparativ cu numărul de pacienţi consultaţi. De asemenea, au mai fost depistate circa 200 de persoane cu risc crescut de diabet. Acestora urmează să li se facă consultaţii medicale suplimentare printre care şi toleranţa la glucoză, astfel că şi de aici ar mai putea fi confirmate câteva cazuri. Totodată, 36% dintre sătmărenii care au participat la acţiune aveau hipertensiune şi mai mult de 60% dintre aceştia erau supraponderali. “Majoritatea celor cu probleme, că este vorba despre diabet sau despre hipertensiune sau supraponderabilitate, erau persoane cu vârste de peste 50 de ani. Însă nu trebuie neglijaţi şi cei tineri în rândurile cărora în ultima perioadă creşte incidenţa acestei boli”, a mai afirmat dr. Szilagyi.

  Acţiuni de depistare a diabetului în şcoli şi grădiniţe
  Atât Ioan Trifu, cât şi Claudiu Figula au precizat că acţiunile de depistare a diabetului zaharat organizate de Clubul Lions vor continua în perioada următoare în şcoli şi grădiniţe. Prima şcoală vizată este Liceul “Ham Janos” în perioada 10-12 decembrie. Vor continua consultările oftalmologice la Şcoala Gimnazială “Grigore Mosil” şi la Grădiniţele “Voinicelul” şi “Guliver”. De asemenea, în perioada 16-19 decembrie va fi organizată la Tăşnad o tabără pentru copii cu diabet.
  Reprezentanţii Clubului Lions au mai precizat că anul viitor acţiuni de depistare precoce a diabetului zaharat vor fi organizate atât la Satu Mare cât şi la Carei şi Negreşti Oaş precum şi în şcolile din judeţ.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE