More


  Integritatea, competenţa şi confidenţialitatea stau la baza profesiei de contabil

  =

  radu-pop

  Codul etic naţional al profesioniştilor contabili din România stabileşte norme de conduită pentru profesioniştii contabili şi formulează principiile fundamentale care trebuie respectate de către profesioniştii contabili în vederea realizării obiectivelor comune. Principiile fundamentale care trebuie respectate de profesioniştii contabili au fost prezentate public de preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi a Contabililor Autorizaţi din România, filiala Satu Mare, conf. univ. dr. Radu Vasile Pop.

  Principiile fundamentale ale profesionistului contabil
  Potrivit preşedintelui CECCAR Satu Mare, Radu Vasile Pop, un profesionist contabil trebuie să respecte o serie de principii fundamentale, conform codului etic. Una dintre acestea este integritatea, adică un profesionist contabil trebuie să fie drept şi onest în toate relaţiile profesionale şi de afaceri. Al doilea principiu, obiectivitatea, prevede că un profesionist contabil trebuie să fie imparţial şi nu trebuie să permită prejudecăţilor, confuziilor, conflictelor de interese sau influenţelor nedorite să intervină în raţionamentele profesionale sau de afaceri.
  De asemenea, competenţa profesională şi prudenţa prevede că un profesionist contabil are o datorie permanentă de a-şi menţine cunoştinţele şi aptitudinile profesionale la nivelul necesar pentru a se asigura că un client sau un angajator primeşte servicii profesionale competente, bazate pe ultimele evoluţii din practică, legislaţie şi tehnică. Totodată, un profesionist contabil trebuie să respecte confidenţialitatea informaţiilor dobândite ca urmare a unei relaţii profesionale sau de afaceri şi nu trebuie să divulge astfel de informaţii unei terţe părţi fără o autorizaţie specifică, cu excepţia cazului în care există un drept sau o obligaţie legală sau profesională de a dezvălui aceste informaţii. Informaţiile confidenţiale obţinute în cadrul unei relaţii profesionale sau de afaceri nu trebuie utilizate în avantajul personal al profesionistului contabil sau al unor terţe părţi.
  Comportamentul profesional prevede că un profesionist contabil ar trebui să se conformeze legilor şi normelor relevante şi ar trebui să evite orice acţiune ce poate discredita această profesie, iar respectul faţă de normele tehnice şi profesionale are în vedere faptul că profesionistul contabil trebuie să-şi îndeplinească sarcinile profesionale în conformitate cu normele tehnice şi profesionale relevante. Profesioniştii contabili au datoria de a executa cu grijă şi abilitate instrucţiunile clientului sau patronului în măsura în care sunt compatibile cu cerinţele de integritate, obiectivitate şi, în cazul liber-profesioniştilor contabili, cu independenţa. În plus, ei trebuie să se conformeze normelor profesionale şi tehnice emise de: IFAC, IASB, C.E.C.C.A.R., CAFR şi legislaţia relevantă.

  Abateri nesemnificative la Satu Mare
  Preşedintele CECCAR Satu Mare a mai adăugat că nerespectarea acestor principii poate atrage după sine, în funcţie de gravitatea faptei, un avertisment, suspendarea pe o perioadă de 3-6 luni, suspendarea pe o perioadă de un an sau chiar excluderea din CECCAR. “La nivel judeţean avem o comisie de disciplină care analizează aceste fapte. Din fericire, la Satu Mare nu au fost înregistrate fapte grave de nerespectare a principiilor codului etic doar câteva devieri minore de la comportamentul profesional”, a mai precizat preşedintele Radu Vasile Pop.
  De asemenea, preşedintele CECCAR a mai transmis profesioniştilor contabili sătmăreni să fie optimişti pentru anul viitor şi să fie pregătiţi pentru orice. “Trecem prin vremuri grele, de aceea nu trebuie să numărăm de câte ori am căzut, ci de câte ori ne-am ridicat”, a mai spus Pop.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img