More  Lecţie de istorie la Satu Mare

  - Advertisement -

  unire

  În aşteptarea Zilei Naţionale a României, Primăria Satu Mare a organizat ieri un simpozion cu tema “1 Decembrie-1918, Sfârşit şi început de epocă”. Prin această manifestare, care s-a desfăşurat la Filarmonica “Dinu Lipatti”, sătmărenii au fost informaţi atât despre importanţa zilei de 1 Decembrie cât şi despre procesele istorice anterioare ce au determinat unirea Transilvaniei cu România. La manifestare au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarul Radu Roca, fostul rector al Universităţii Babeş-Bolyai, prof. univ. dr. Nicolae Bocşan, directori de instituţii, reprezentanţi ai partidelor politice, cadre didactice, elevi, precum şi simpli sătmăreni care au umplut până la refuz sala Filarmonicii.

  Unirea, cea mai mare realizare a poporului român
  Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României, după care viceprimarul Radu Roca a deschis lucrările simpozionului, afirmând că tânăra generaţie trebuie să înţeleagă că a fi patriot nu trebuie să fie o ruşine. Primarul Dorel Coica a declarat că simpozionul a fost organizat pentru a aduce un omagiu înaintaşilor care au făurit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 şi că sătmărenii s-au implicat activ în realizarea acesteia. “La 1 Decembrie, românii şi-au câştigat demnitatea. Toţi românii, indiferent unde suntem, putem clădi împreună o Românie prosperă”, a mai spus primarul. Prefectul Eugeniu Avram a felicitat Primăria Satu Mare pentru organizarea acestui eveniment, invitându-i pe sătmăreni să participe la suita de manifestări care vor fi organizate de Ziua Naţională a României.
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a afirmat că simpozionul de ieri reprezintă una dintre cele mai mari manifestări omagiale dedicate zilei de 1 Decembrie. “Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă cea mai mare realizare a poporului român. Unirea nu este un dar din partea cuiva, ci a fost stropită cu sângele înaintaşilor noştri. Atât în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean cât şi în calitate de preşedinte al PSD Satu Mare, adresez tuturor românilor multă sănătate, împliniri şi un călduros La Mulţi Ani! Aceleaşi urări vi le transmit şi din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care nu a putut fi prezent la această manifestare din motive obiective”, a mai spus Mircea Govor.

  Rectificarea unei mari erori a istoriei
  În continuarea lucrărilor simpozionului, prof. univ. dr. Nicolae Bocşan a prezentat lucrarea intitulată “Ideologia actelor fundamentale ale Unirii din 1918”, în cadrul căreia se arăta că fundamentele juridice ale unirii au fost principiul naţionalităţilor şi dreptul naţiunilor la autodeterminare. Prin actele vremii, românii din Transilvania îşi exprimă în repetate rânduri secesiunea de Imperiul Austro-Ungar, iar unirea era o necesitate pentru naţiunea română. “Unirea de la 1918 de la Alba Iulia rectifica o mare eroare a istoriei”, a mai precizat Nicolae Bocşan. Profesorul universitar a primit mai apoi o diplomă de onoare din partea Primăriei Satu Mare, care a fost înmânată de primarul Dorel Coica.
  De asemenea, muzeograful Viorel Ciubotă a prezentat lucrarea “Sătmărenii la 1919”, adăugând că sătmărenii s-au situat între primele rânduri în lupta pentru unire. Manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic prezentat de “Park Folk Grup” de la Centrul Cultural “G.M. Zamfirescu”.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts