More


  Lobby pentru investiţiile prioritare

  =

  prefectura

  Majoritatea membrilor Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor au vizitat ieri principalele obiective de investiţii ale judeţului Satu Mare. Cei 16 membri ai comisiei, printre care preşedintele acesteia, Gheorghe Dragomir, deputaţii sătmăreni membri ai acestei comisii, Octavian Petric, iniţiatorul acestei vizite, Andreea Paul şi Erdei D. Istvan, la care s-a mai adăugat şi ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe, Dan Manolescu, au vizitat oraşul Tăşnad, Castelul Karolyi din Carei, au avut o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a mediului de afaceri din judeţ în sala de şedinţe a Prefecturii şi a Consiliului Judeţean, şi au inspectat stadiul lucrărilor de la Luna Şes.

  Peste 5 milioane lei necesari pentru sediul Primăriei Tăşnad
  Turul de forţă a început încă de dimineaţă la sediul închiriat al Primăriei Tăşnad, unde membrii Comisiei de Buget-Finanţe s-au întâlnit cu primarul Vasile Mitraşca, care a prezentat principalele obiective de investiţii din acest oraş. În opinia edilului, ar trebui construit urgent un nou sediu al Primăriei, deoarece în prezent instituţia îşi desfăşoară activitatea într-un imobil închiriat de la o societate comercială. Potrivit datelor tehnice prezentate, pentru realizarea acestui obiectiv ar fi necesari circa 5,1 milioane de lei, bani pe care Primăria nu-i are. De asemenea, primarul Mitraşca a mai precizat că ar fi necesară construirea şi amenajarea unei baze de tratament la Zona de Agrement Tăşnad. Deputaţii sătmăreni Octavian Petric şi Erdei D. Istvan au susţinut că este necesară construirea unei noi primării pentru oraşul Tăşnad, în timp ce Andreea Paul a susţinut că prioritatea judeţului este reabilitarea drumurilor.
  Prezent la întâlnire, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a combătut cele spuse de Andreea Paul, afirmând că de drumuri se ocupă cei care le administrează şi a adăugat că principalele obiective sunt construirea noului sediul al Primăriei Tăşnad şi finalizarea lucrărilor la Luna Şes. “Pentru judeţul Satu Mare, obiectivul prioritar este construirea sediului Primăriei Tăşnad, care deserveşte peste 32.000 de locuitori din zonă. Al doilea obiectiv este Luna Şes, unde lucrările au fost realizate în proporţie de 60%. Trebuie să facem lucruri concrete, realizabile şi să lăsăm populismele deoparte. De aceea vă rugăm să ne ajutaţi pentru realizarea celor două obiective”, a mai spus Mircea Govor.
  Preşedintele Comisiei Camerei Deputaţilor, Gheorghe Dragomir, a spus că a venit la Satu Mare cu cele mai bune intenţii, dar ceea ce a văzut la Tăşnad nu este un lucru uşor de realizat, însă a promis că va sprijini la dezbaterile privind bugetul pentru anul 2014 obiectivele de investiţii propuse la Tăşnad. De asemenea, secretarul de stat Dan Manolescu a afirmat că va transmite ministrului Finanţelor Publice, Liviu Voinea, necesităţile şi speră că aceste obiective vor fi realizate. Apoi a fost vizitat locul în care ar urma să fie construit noul sediu al Primăriei Tăşnad.

  tasnad

  Întâlnirea de la Prefectură
  De la Tăşnad, oaspeţii judeţului au vizitat Castelul Karoly din Carei, unde s-au întâlnit cu primarul Eugen Kovacs. Edilul şef şi-a prezentat realizările obţinute, în mare majoritate în urma unor proiecte europene, şi şi-a exprimat nemulţumirile şi doleanţele. Acesta a fost felicitat de membrii Comisiei pentru modul în care a ştiut să gospodărească şi să dezvolte municipiul Carei.
  La orele prânzului, oaspeţii au avut o întâlnire cu autorităţile locale şi judeţene, precum şi cu reprezentanţii mediului de afaceri din judeţ în sala de şedinţe a Prefecturii. Cu această ocazie, deputatul Octavian Petric a precizat că scopul vizitei colegilor săi din Comisia de Buget- Finanţe este de a vedea la faţa locului obiectivele de investiţii propuse, şi anume Primăria Tăşnad, Luna Şes, un pod peste Someş, altul decât cel ce va fi construit odată cu şoseaua de ocolire a municipiului Satu Mare, şi reabilitarea drumului Livada – Negreşti Oaş – Maramureşul Istoric. De asemenea, atât prefectul Eugeniu Avram cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, au mulţumit oaspeţilor pentru vizita făcută şi şi-au exprimat speranţa că judeţul nostru va fi ajutat pentru realizarea obiectivelor. Apoi, reprezentanţii mediului de afaceri şi-au exprimat unele nemulţumiri privind fiscalitatea, birocraţia, precum şi faţă de accizele mari la pălincă, la care Dan Manolescu a răspuns punctual.
  La conferinţa de presă ce a urmat, Octavian Petric a declarat că dacă măcar două din cele patru obiective propuse vor fi realizate va fi mulţumit, iar Gheorghe Dragomir a promis că va sprijini realizarea lor. A urmat o altă conferinţă de presă susţinută de Andreea Paul, care a afirmat că obiectivele prioritate ale judeţului sunt reabilitarea drumurilor şi relansarea fiscală, că Primăria din Tăşnad “poate să stea şi în cort până ce sătmărenii îşi vor găsi un loc de muncă”, iar Luna Şes este al treilea obiectiv de interes judeţean.

  luna

  Luna Şes are nevoie de cel puţin 2 milioane de euro
  După-amiază oaspeţii judeţului s-au deplasat la Negreşti Oaş, unde au fost primiţi în “ciuperca de danţ” de la Muzeul în aer liber de primarul Aurelia Fedorca, de directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară “Luna Şes”, Nicolae Bura, de consilierii locali, precum şi de un grup de copii coordonaţi de interpreta Maria Tripon, care au şi ţâpurit. Gazdele şi oaspeţii s-au deplasat apoi la baza pârtiei de la Luna Şes, unde a fost prezentat stadiul lucrărilor efectuate până în prezent. Atât Aurelia Fedorca, cât şi Nicolae Bura au afirmat că pentru amenajarea pârtiei şi pentru a putea fi deschisă staţiunea mai sunt necesari circa 2 milioane de euro, iar alte 2 milioane de euro pentru realizarea celorlalte obiective din zonă.
  Membrii Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor au promis că vor susţine în dezbaterea pentru bugetul anului 2014 realizarea acestui obiectiv, adăugând că principalele obiective ale Guvernului Ponta sunt finalizarea investiţiilor începute.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img