More  Locuinţe ANL, locuinţe pentru medici, şosea de centură şi aeroport modernizat

  usl

  Uniunea Social-Liberală şi-a propus noi ţinte pentru perioada care urmează: construirea de noi locuinţe ANL şi valorificarea celor existente, construirea de locuinţe pentru medici în încercarea de a-i atrage spre Satu Mare, construirea şoselei de centură a municipiului Satu Mare şi modernizarea Aeroportului Satu Mare. Pentru a arăta că vorbesc foarte serios, liderii judeţeni ai USL i-au invitat la Satu Mare pe preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), Dumitru Nancu, expertul în fonduri europene Radu Andronic, fost angajat la Ministerul Transporturilor, şi analistul financiar Niels Schnecker, directorul de campanie electorală al lui Crin Antonescu. Concluzia, care a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă susţinute sâmbătă de către preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PNL, Ovidiu Silaghi, şi preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a PNL, Adrian Ştef, a fost: Satu Mare este pe un trend pozitiv, iar noile investiţii propuse sunt realizabile.

  Vizită la obiectivele ANL din judeţ
  Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), Dumitru Nancu, alături de liderii USL din judeţ, a făcut o trecere în revistă a principalelor obiective finanţate sau obiective potenţiale aflate în vizorul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Conform celor precizate de către Dumitru Nancu, în municipiul Satu Mare au fost realizate până în prezent un număr de 321 de unităţi locative, în timp ce 74 de locuinţe se află în construcţie pe strada Poligonului, stadiul fizic al construcţiei fiind de 10%. Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe a precizat că acestea vor fi finalizate anul viitor. Tot pe strada Poligonului, ANL intenţionează să construiască un număr de 20 de case prin credit ipotecar, la o valoare de 450 de euro pentru un metru pătrat. Dumitru Nancu a vorbit şi despre cele 57 de apartamente aflate în construcţie la Carei, stadiul construcţiei fiind tot de 10%, precizând că şi acestea urmează să fie finalizate în cursul anului viitor.

  Locuinţe pentru medici
  Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), Dumitru Nancu, a mai spus că se intenţionează construirea unui număr de 24 de locuinţe pentru medici în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare şi pe strada Poligonului din municipiul reşedinţă de judeţ. “Dorim începerea unui proiect privind construirea de locuinţe pentru medicii rezidenţi. Locaţia este foarte bună, sperăm să demarăm începând cu 1 ianuarie un număr de 24 de unităţi locative în acest oraş”, a declarat Dumitru Nancu.
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a salutat această intenţie, precizând că prin asigurarea unor condiţii deosebite pentru medici aceştia vor putea fi atraşi înspre Satu Mare, respectiv cei care vor dori să plece se vor răzgândi. “Este un proiect important pentru noi. Degeaba reabilităm secţiile Spitalului Judeţean, degeaba reabilităm infrastructura de sănătate, dacă nu reuşim să atragem către noi specialişti. Este o problemă serioasă, cu aceste locuinţe de serviciu putem să-i ajutăm pe medici, putem să discutăm cu ei şi în momentul în care ai asigurată locuinţa deja putem să ne gândim serios la a dezvolta infrastructura de sănătate”, a conchis Adrian Ştef.

  Părere de expert: centura este viabilă
  Expertul în fonduri europene şi fost angajat al Ministerului Transporturilor, Radu Andronic, a vorbit despre posibilităţile de finanţare a două mari obiective ale Uniunii Social-Liberale şi, implicit, ale judeţului Satu Mare: şoseaua de centură a municipiului Satu Mare şi modernizarea Aeroportului Satu Mare. Conform acestuia, documentațiile tehnice sunt finalizate şi sunt conforme, urmând să se identifice doar surse de finanţare. Radu Andronic a identificat două posibile piste: fonduri de stat sau fonduri europene. “Putem spune că proiectul de variantă ocolitoare Satu Mare întruneşte toate cerinţele Comisiei Europene şi al Autorităţii de Management, rămânând la îndemâna Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi să demareze licitaţia pentru lucrări. Este o valoare estimată la 69 milioane euro, probabil că în urma procedurii de achiziţie valoarea va fi mai mică. Având în vedere că suntem aproape de noul exerciţiu financiar 2014-2020 unde variantele de ocolire ale oraşelor vor fi proiecte eligibile prin programul de dezvoltare şi în cazul în care nu vom obţine aprobarea sau finanţarea prin programul de transport există oportunitatea finanţării lui prin programul de dezvoltare regională. Pentru moment suntem cu promisiuni ca să prindem lista proiectelor pentru anul viitor. În momentul acesta sunt trei proiecte care au primit OK, ar putea primi şi Satu Mare în perioada următoare. Ne este necesar măcar un aviz de principiu pentru a demara procedura de achiziţii. În momentul acela proiectul are o oarecare maturitate şi poate fi susţinut mult mai puternic“, a precizat Radu Andronic.

  Azi se decide soarta fondurilor europene
  Preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PNL, europarlamentarul Ovidiu Silaghi, a declarat că astăzi se decide dacă României i se va prelungi termenul de cheltuire a banilor europeni cu încă un an, ceea ce va însemna o şansă nesperată pentru România în cursa de a atrage cât mai multe fonduri europene. Şi vorbim aici de 2,6 miliarde de euro rămaşi necheltuiţi. În cazul în care se va reuşi acest lucru, din fondurile provenite din vechiul exerciţiu 2007 – 2013 se va putea asigura finanţarea pentru realizarea şoselei de centură a Sătmarului şi modernizarea Aeroportului Satu Mare. Ovidiu Silaghi a ţinut să precizeze că actuala guvernare USL a preluat un grad de absorbţie de 6% de la fostul Guvern Emil Boc, reuşind să ducă gradul de absorbţie al fondurilor europene la 36%.
  Prezent la Satu Mare pentru a participa la marcarea a două decenii de existenţă a Camerei de Comerţ şi Industrie Satu Mare, analistul politic Niels Schnecker a precizat că a fost impresionat de judeţul Satu Mare, în special de proiectul de la Luna Şes, dar şi de potenţialul turistic uriaş al Oaşului. “Personal, în calitate de director al campaniei electorale Crin Antonescu Preşedintele României m-a interesat să cunosc Organizaţia Judeţeană Satu Mare a PNL. Am constatat cu plăcere faptul că la Satu Mare avem un USL funcţional (…) Alegerile nu se câştigă la Bucureşti, cum cred unii, ci se câştigă în teritoriu”, a declarat Niels Schnecker.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE