More  Lupta împotriva inundaţiilor este ilegală

  inundatii

  Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Satu Mare, Adrian Bucureştean, a dat ieri o declaraţie halucinantă, o adevărată bombă cu ceas. Acesta a acuzat combinaţia între inepţiile de natură legislativă şi cele de natură decizională, care opresc orice acţiune a ANIF de a combate eventualele inundaţii. În cazul în care ANIF va interveni, decizia va fi una ilegală. La fel cum a fost şi intervenţia târzie, dar salutară, a ANIF în cazul revărsărilor de apă din judeţ, produse în primăvara acestui an, când prin intervenţia prefectului Eugeniu Avram s-au pornit staţiile de desecare şi s-a evitat, in extremis, producerea unor inundaţii. Cu toate acestea, oficialii ANIF Satu Mare au fost puşi la perete de conducerea centrală a ANIF, imputându-le cheltuieli de 800.000 lei pentru pornirea staţiilor şi evitarea inundaţiilor, angajaţii ANIF fiind lăsaţi fără bani de salarii drept pedeapsă. Trist, dar adevărat, doar după intervenţii externe au fost asigurate salariile angajaţilor ANIF Satu Mare.

  Legea care apără inundaţiile
  Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Satu Mare, Adrian Bucureştean, a precizat că atât legislaţia în vigoare cât şi un ordin al conducerii centrale a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare îi interzice instituţiei pe care o reprezintă să combată revărsările de ape, care pot produce inundaţii în judeţ. Prima problemă, de natură legală, o reprezintă dezinteresul celor peste 100.000 de proprietari de terenuri din judeţ de a semna un contract de prestări servicii cu ANIF, motiv pentru care legislaţia în vigoare îi interzice ANIF să intervină pentru desecarea suprafeţelor de teren afectate de băltiri de ape. Mai mult, ANIF nu are nici angajaţi care să meargă în teren pentru a purta discuţii lămuritoare cu proprietarii de terenuri. Nici cu primăriile din judeţ situaţia nu este mai bună, în condiţiile în care cele mai multe nu au semnat astfel de contracte de prestări servicii din lipsă de bani sau din dezinteres. În aceste condiţii, în cazul în care se va produce vreo inundaţie ANIF nu va putea deschide pompele de desecare din judeţ pentru a elimina apa aflată în exces pe terenuri.

  Angajaţii plătesc pentru salvarea situaţiei
  Directorul ANIF Satu Mare a vorbit şi despre situaţia creată în primăvara acestui an, atunci când prin intervenţia salutară a prefectului Eugeniu Avram a fost evitată producerea unor inundaţii de proporţii. Cu toate că Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a dat ordin clar, din birourile neinundate şi călduţe de la Bucureşti, să nu fie puse în funcţiune pompele de desecare pentru evitarea inundaţiilor, conducerea ANIF Satu Mare a decis, totuşi, să le pună în funcţiune, la ordinul prefectului Avram, pentru evitarea inundaţiilor, dar şi pentru evitarea unui diferend cu Ungaria, în condiţiile în care apele din judeţ se scurg înspre ţara vecină. Pentru faptul că au îndrăznit să evite producerea unei catastrofe, conducerea centrală a ANIF i-a imputat ANIF Satu Mare cheltuieli de 800.000 lei, reprezentând contravaloarea facturii de energie electrică, prilejuite de punerea în funcţiune a staţiilor de desecare. Drept consecinţă, ANIF Satu Mare a rămas fără bani pentru plata salariilor angajaţilor, situaţia fiind salvată la intervenţia altor factori responsabili.

  Staţii de desecare vechi şi defecte
  Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Satu Mare deţine un număr de 21 de staţii de desecare funcţionale, dacă este să îl credem pe cuvânt pe directorul Adrian Bucureştean. În realitate, avem de a face cu instalaţii date în folosinţă între anii 1960-1970, majoritatea funcţionând la cote de avarie. “Deşi sunt vechi, încă fac faţă aceste staţii”, susţine Adrian Bucureştean, încercând să fie diplomat pentru a nu crea panică în rândul populaţiei. Totuşi, prefectul Eugeniu Avram l-a întrebat dacă s-a schimbat ceva de la ultimul raport în care situaţia staţiilor de desecare era etichetată drept catastrofală, Adrian Bucureştean a declarat că nu s-a schimbat absolut nimic. De fapt nici nu avea ce să se schimbe, în condiţiile în care bugetul de investiţii al ANIF Satu Mare a fost de doar 13.000 de lei.

  Prefectura – şansa oamenilor în faţa apelor
  Directorul ANIF Satu Mare a precizat că a primit ordin clar să nu dea drumul la staţiile de desecare. “Am primit ordin clar să nu dăm drumul la staţiile de desecare. Tot ce pot să spune că un astfel de ordin poate avea cel puţin consecinţe deosebite, ca să nu spunem catastrofale. Nu putem interveni nici în cazul în care sunt ameninţate casele oamenilor, doar printr-un ordin al Instituţiei Prefectului. Dar atunci ne vom trezi din nou cu facturi pe care le vom achita tot noi”, a conchis Adrian Bucureştean. Prefectul Eugeniu Avram s-a angajat să facă lumină în acest caz cu implicaţii majore pentru populaţia judeţului Satu Mare.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE