More  Măsurile de control vamal al bagajelor au fost suspendate

  - Advertisement -

  halmeu

  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a suspendat sâmbătă noile reglementări privind declararea la vamă a produselor ce pot fi aduse din afara Uniunii Europene în urma convorbirii telefonice între directorul general al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Tudor Baliţchi, şi omologul său român, Claudiu Ardeleanu. Controlul vamal se face ca de obicei, dar nu mai sunt înregistrate în baza de date datele de identitate ale persoanelor care tranzitează frontiera Uniunii Europene. Restricţiile cantitative privind bunurile introduse în ţară sunt în vigoare în continuare, conform normelor europene.

  În acest moment este suspendat ordinul, dar se prevede o reluare a lui într-o altă formă. Tudor Baliţchi şi Claudiu Ardeleanu au convenit că vor intensifica colaborarea în perioada imediat următoare, pentru a identifica soluţii eficiente de control vamal, astfel încât să fie asigurată fluidizarea traficului de persoane şi, totodată, să prevină şi să combată traficul ilicit de mărfuri.

  Ordinul suspendat prevedea faptul că persoanele care tranzitau punctele de frontieră cu Ucraina, Moldova sau Serbia puteau intra în ţară cu cel mult două pachete de ţigări, un litru de băutură alcoolică, un litru de ulei de floarea soarelui, câte un kilogram de zahăr şi de făină, respectiv un plin de rezervor în cazul combustibililor. Cantităţile ce depăşesc limitele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru aceste categorii de bunuri sunt considerate importuri de bunuri cu caracter comercial.

  În judeţul Satu Mare restricţia deja anulată nu stârnise prea mari reacţii de nemulţumire în rândul celor care se ocupă cu micul trafic în Ucraina, potrivit declaraţiilor şefului Biroului Vamal Halmeu, Mihai Chiş. “Călătorii n-au protestat faţă de noile reglementări. De fapt, nici nu ar fi avut de ce să fie nemulţumiţi”, a declarat Mihai Chiş.

  Locuitorii din zona Vămii Halmeu, care deţin şi cetăţenia maghiară, aveau deja o metodă pentru a ocoli restricţiile. La prima ieşire din ţară puteau folosi paşaportul românesc. Înainte de expirarea termenului de şapte zile, aceştia ar mai fi avut posibilitatea de a face încă o călătorie în Ucraina cu ajutorul paşaportului unguresc. De altfel, dubla cetăţenie a fost folosită în trecut pentru a eluda sancţiunile legale şi de către contrabandiştii care încercau să introducă în ţară prin Vama Halmeu ţigări ucrainene.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts