More


  O nouă carte la Editura ”Caiete Silvane”

  - Advertisement -

  O nouă carte, semnată Augustin Mocanu, a apărut la editura ”Caiete Silvane”, în colecţia Ethnos, cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj. Este vorba de al doilea volum al cărţii ”Cultură populară tradiţională”, primul a apărut în 2009 la aceeaşi editură, care cuprinde studii, articole, recenzii, referinţe critice.

  Printre cei care au scris despre Augustin Mocanu se numără Pamfil Bilţiu, Viorel Mureşan, Iordan Datcu, Ileana Petrean-Păuşan, Emi Trif, Grigorie M. Croitoru, precum şi Ion Taloş. ”Se întâmplă destul de rar ca un om să fie dăruit cu mai multe vocaţii în aceeaşi măsură. Augustin Mocanu e unul dintre acei fericiţi. Vocaţia de scriitor (nuvelă, poezie, reportaj) s-a bucurat de aprecierea criticii, care l-a apropiat de unii dintre marii noştri scriitori (Bogza, Coşbuc, Arghezi). Dar vocaţia în care şi-a dovedit deplinătatea talentului şi pe care o cunosc cel mai bine a fost cercetarea folclorului”, spunea Ion Taloş.

  Augustin Mocanu s-a născut în 12 septembrie 1932 în Boju, judeţul Cluj, a absolvit Şcoala Normală de Băieţi din Cluj (1953) şi Facultatea de Filologie a Universităţii ”Victor Babeş” (1957), unde s-a remarcat prin solide cunoştinţe şi prin curaj civic. A fost numit profesor de limba şi literatura română în Cehu Silvaniei, unde timp de 40 de ani, până la pensionare, cu o scurtă întrerupere, a fost, pe rând, profesor, director adjunct şi director al liceului din localitate. A condus câţiva ani Cenaclul ”Lyceum” şi a pornit editarea revistei dactilografiate omonime, în 1971, ca profesor la Liceul de cultură generală din Cehu Silvaniei. În 1971, Ministerul Educaţiei Naţionale i-a acordat Titlul Profesor evidenţiat pentru activitatea multiplă desfăşurată de-a lungul anilor. S-a implicat în activitatea administrativă a oraşului. A fost deputat local în mai multe legislaturi şi a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte cu probleme de sănătate, învăţământ şi cultură în cadrul Consiliul orăşenesc Cehu Silvaniei.

  Iulian Duma  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img