More

  Oameni mari la Tarna Mare!

  sobius-2

  În judeţ ne-am obişnuit cu localitatea de frontieră Tarna Mare. Arunci un băţ şi eşti în Ucraina. Ne-am obişnuit să auzim de o primăriţă cu succese deosebite! Aceasta este profesoara Mariana Monica Sobius, realeasă ca primar într-o comună ce avea înainte foarte multe probleme şi dădea bătaie de cap! Pe lângă Tarna Mare intră în componenţa comunei localităţile Bocicău, Valea Seacă şi Văgaş. Comuna se impune la nivel de judeţ prin oameni şi prin rezultate. Am avut prilejul să cunosc bine şcoala din Tarna Mare şi Valea Seacă, să cunosc bine activitatea preotului Păcurar, a instituţiilor ce funcţionează acolo.

  Primarul Monica Sobius nu a uitat un moment de legăturile ce-o ţin aproape de şcoală, de copii. De fapt este şi mamă, mândrindu-se cu fiica, în clasa a XI-a la pedagogic. Iată că îşi urmează mama! Poate tactul pedagogic o ajută mult, faţă de alţi primari, reuşind să conlucreze atât de bine cu locuitorii comunei. De ce nu, cu Instituţia Prefectului, cu Consiliul Judeţean şi cu instituţiile din judeţ. Poate faptul că este femeie reuşeşte să se impună pentru a duce la capăt proiecte gândite din timp. De fapt, în judeţ avem doar trei femei în funcţia de primar: Fedorca, Avorniciţii şi Sobius. Eu cred că intuiţia feminină, simţul estetic şi ambiţia acestora ar trebui exploatate la maxim şi ar trebui împrumutat de la dânsele multe lucruri plănuite spre dezvoltarea localităţilor acestora. Multe am avea de învăţat. Acest “trio” ar fi model pentru Transilvania şi, de ce nu, pentru ţară. Revin la primarul cu care am realizat “Oameni şi fapte”. Mi-a povestit că legea retrocedărilor nu este bine gândită (eu spun că se aplică fără prea mult suflet).

  Nu poate concepe ca nişte anonimi cehi să primească azi 325 hectare de pădure! Cred că s-a uitat virgula, era înscrisul de 3,25 hectare. Ar fi mai bine dacă Tarna Mare s-ar afla mai aproape de Satu Mare. Acum îi desparte 55 km şi este greu să fii mereu aproape de foc! Se întâlneşte mereu cu locuitorii şi discută cu oamenii. La al doilea mandat le cunoaşte bine gândurile, bucuriile, dar şi necazurile. Mereu este gata să-i ajute. Îmi spunea că aşa face şi prefectul nostru, încercând să-i ajute pe toţi, dar sunt situaţii în care… nu se poate! Este bucuroasă că locuitorii chiar au devenit gospodari adevăraţi. Îi îndeamnă şi pe cei care încă mai au de învăţat să-şi amenajeze gospodăria şi tot ceea ce este în faţa casei, aşa cum cere anotimpul! Ştie că toţi locuitorii se vor alinia acestui imperativ!

  Ce bucuria în sufletul Monicăi atunci când a spus că s-au realizat peste 5 km de asfalt, dar nu este liniştită până ce nu vede asfaltat drumul ce leagă Tarna Mare de Bocicău, atât de necesar celor două colectivităţi de oameni. S-ar rezolva multe lucruri pentru contribuabili. Dacă anul trecut, prin dispoziţie, s-au mărit taxele şi impozitele, acum nu le va mări. Are un consiliu cu oameni experimentaţi, serioşi, care gândesc pentru oameni. Crede că bugetul pentru 2014 o să permită realizarea mai multor obiective.

  Până acum promisiunile făcute locuitorilor au fost, în mare măsură, îndeplinite, dar mai are din mandat timp să realizeze şi alte lucruri care vor duce la ridicarea nivelului de trai al locuitorilor. Foarte multe proiecte au fost câştigătoare şi urmează să intre pe rol, încât vor apărea ferme serioase, ce vor crea locuri de muncă pentru o parte din locuitorii comunei. Este de părere că a dispărut clasa de mijloc, iar cei care au rămas, doctori, profesori, ingineri, pleacă să lucreze în alte ţări, încât investiţiile făcute pentru pregătirea acestora sunt pierdute de către stat.

  Primarul Monica Sobius se gândeşte la realizarea unei monografii în poze a comunei Tarna Mare, deoarece poate prezenta lucruri frumoase, fiind şi o zonă de un pitoresc aparte în judeţul nostru. Se gândeşte şi la faptul că tot ce înseamnă Tarna Mare trebuie să fie “presărată “ cu plăci comemorative, cu busturi şi chiar statui şi monumente, deoarece şi pe aceste meleaguri s-au născut, au creat, s-au jertfit oameni pentru cauza ţării şi a trainicei noastre ţări. Întrebată fiind ce înseamnă biserica pentru dânsa, primăriţa a spus că este un loc potrivit pentru reculegere, unic pentru un credincios adevărat! Despre partidele ce se nasc peste noapte, crede că n-au şanse în nimic. Oamenii s-au săturat de politică şi aşteaptă fapte care să le uşureze viaţa de zi cu zi. Ştie că şi politicienii au defecte, unele chiar vizibile! Îi plac ţările francofone!
  Este convinsă că mult timp poporul român va avea încredere în biserică, menită să adune lumea, nu s-o împrăştie! Pentru dânsa, poporul român îşi poate dezvolta multele calităţi în loc să-şi critice defectele.

  Sincer, am rămas impresionat de discuţia atât de degajată cu primăriţa Sobius şi am impresia că i se potriveşte foarte bine această funcţie de primar. De ce? A devenit primar adevărat (ales şi reales), iubitoare de oameni, ambiţioasă, harnică, mereu cu gândul de a realiza pentru colectivitate, competentă, cunoscătoare a Legii administraţiei, bătăioasă pentru a învinge adevărul, modestă, de cuvânt, ştie să lucreze cu oamenii (indiferent de vârstă şi pregătire), sinceră, prietenoasă, respectă oamenii şi are mult bun simţ. Iată câteva trăsături ale primarului Sobius.

  Teodor Curpaş

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE