More


  Poliţiştii iau bancomatele la control

  =

  atm

  Furturile de pe carduri la bancomatele (ATM) băncilor au ajuns un veritabil sport naţional în ultima vreme, motiv pentru care băncile au început să ia măsuri de urgenţă, precum blocarea cardurilor pe care se observă operaţiuni suspecte. Mai mult, pentru a verifica modul în care unităţile bancare îşi iau măsuri de siguranţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare a demarat acţiuni de control pe linia asigurării protecţiei bunurilor. Nu au scăpat nici firmele de pază, poliţiştii testându-le capacitatea de reacţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Reprezentanţii IJP au acordat o atenţie deosebită bancomatelor amplasate în afara sediilor unităţilor bancare, locaţii în care supravegherea devine mai anevoioasă şi creşte riscul comiterii unor infracţiuni.

  Cât de protejate sunt bancomatele?!
  Poliţiştii Compartimentului Sisteme de Securitate din cadrul Poliţiei Municipiului Satu Mare au efectuat luni mai multe controale la diferite unităţi bancare sau magazine în care există bancomate, vizând, în special, în ce măsură sunt respectate măsurile de siguranţă. “Poliţiştii Compartimentului Sisteme de Securitate, din cadrul Poliţiei Municipiului Satu Mare au efectuat luni, 25 noiembrie a.c., mai multe controale la diferite societăţi comerciale şi unităţi bancare pentru a verifica modul în care sunt respectate normele legale privind paza bunurilor şi protecţia persoanelor. Au fost verificate în mod prioritar bancomatele, A.T.M.-urile aparţinând unităţilor bancare, urmărindu-se ca acestea să fie supravegheate cu sisteme video, prevăzute cu senzori de şoc şi fixate în pardoseală, iar unitatea să fie asigurată cu mijloace tehnice de alarmare împotriva efracţiei sau cu pază umană. A fost acordată o atenţie deosebită bancomatelor amplasate în afara sediilor unităţilor bancare, locaţii în care supravegherea devine mai anevoioasă şi creşte riscul comiterii unor infracţiuni”, se arată într-un comunicat remis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare.

  Firmele de pază la control
  Poliţiştii sătmăreni au verificat capacitatea de reacţie şi dotarea agenţilor de pază din incinta unităţilor bancare. “De asemenea, au fost verificaţi mai mulţi agenţi de intervenţie din cadrul societăţilor specializate în pază, urmărindu-se ca aceştia să deţină atestate profesionale, să fie dotaţi cu uniformă de serviciu, ecusoane de identificare şi mijloace de autoapărare. Asemenea acţiuni ale poliţiştilor de siguranţă publică vor continua pentru ca fiecare unitate să respecte măsurile legale privind paza bunurilor deţinute şi protecţia persoanelor, evitând astfel să cadă victime infractorilor”, se mai precizează în sursa citată.

  Concluzia poliţiştilor
  Mai mulţi factori favorizează fraudele cu carduri, susţin purtătorii de uniformă. Cauza principală: în România se utilizează cu preponderenţă cardul la ATM-uri pentru retragere de numerar şi nu pentru a efectua plăţi cu el direct la comercianţi, aşa cum se întâmplă în Occident. Faptul că la ATM-urile băncilor se efectuează foarte multe retrageri de numerar face munca hoţilor mai uşoară. Aceştia apelează la diverse metode şi dispozitive pentru copierea cardurilor (clonarea acestora) utilizate de deţinători, iar cu ajutorul unor camere minuscule înregistrează PIN-ul, după care hoţii retrag sumele de bani existente în contul de card. Aşa încât tranzacţiile cu cardul la ATM-uri (bancomate) a ajuns, dacă nu sunt respectate câteva reguli minime de siguranţă, o metodă de utilizare destul de nesigură şi riscantă a cardului.

  Sfaturi utile
  Purtătorii de uniformă le recomandă posesorilor de card să fie foarte atenţi înainte de utilizarea cardului la ATM. Uitaţi-vă cu atenţie dacă nu vi se pare nimic suspect la bancomat, mai exact: dacă tastatura acestuia este fixă, nu este adăugată, mobilă, dacă fanta unde se introduce cardul este cea obişnuită şi nu conţine fire sau alte obiecte care ar putea ajuta hoţul să copieze cardul. Se pot depista destul de uşor elementele false ale unui ATM. Una dintre metodele hoţilor este aceea de a introduce componente false la un ATM (tastatură sau fantă de introducere a cardului) pentru a copia un card. Ascundeţi codul PIN! Atunci cand tastaţi codul PIN, aveţi grijă să nu-l observe cineva din apropiere şi încercaţi chiar să acoperiţi tastatura cu palma atunci când introduceţi codul, pentru a nu putea fi înregistrat de vreo cameră video. Hoţii de carduri plasează de obicei camere video pentru a înregistra (copia) codul PIN, fără de care nu pot să utilizeze cardul. Dacă vi se blochează cardul în ATM, nu aşteptaţi să vă ajute cineva să-l scoateţi, ci anunţaţi imediat banca pentru a se bloca cardul. Este posibil ca acesta să fi intrat pe mâna hoţilor. Dacă cineva se oferă să vă ajute să efectuaţi operaţiunile la ATM (bancomat) refuzaţi şi de asemenea aveţi grijă ca distanţa până la persoana din spatele dumneavoastră să fie suficient de mare încât să nu permită vizualizarea tastaturii şi a operaţiunilor pe care le efectuaţi la aparat.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img