More  Polițiștii sălăjeni derulează acțiunea ”Foc de artificii”

  Poliţia Română a declanşat, în data de 20 noiembrie a.c., acţiunea ”Foc de artificii”, în scopul verificării legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă.

  Prin această acţiune, Poliţia Română urmăreşte prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice si juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.

  Vor fi desfăşurate atât controale la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

  În perioada de referinţă a anului trecut, poliţiştii sălăjeni au constatat 12 infracţiuni de nerespectare a regimului legal de deţinere şi comercializare a articolelor pirotehnice. De asemenea, din analiza situaţiei operative, s-a constatat că acest gen de fapte se comit atât de persoane juridice, care comercializează articole pirotehnice (petarde, baterii şi alte articole din categoriile II, III, IV) fără respectarea dispoziţiilor legale, cât şi de persoane fizice, care le achiziţionează din ţările vecine cu legislaţie mai permisivă (Ungaria, Polonia, Spania, Italia), cu scopul de a le vinde în ţară sau a le folosi în perioada sărbătorilor de iarnă.

  La nivelul judeţului Sălaj, trei societăţi comerciale sunt înregistrate şi autorizate pentru deţinerea, comercializarea, respectiv folosirea obiectelor pirotehnice, două cu sediul în Zalău şi una în Meseşenii de Jos.

  În conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995, republicată,privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

  a) Categoria I: articolele pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

  b) Categoria II, III şi IV: articole pirotehnice de divertisment, destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni; Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului, se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile II, III şi IV, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

  Trebuie reținut că în categoria 1 sunt incluse doar obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, de tipul artificiilor (de exemplu steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, steliţi etc).

  Orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an.

  Mai trebuie menţionat faptul că articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la1 an.

  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE