More

    Ponta, Antonescu şi Zgonea susţin reducerea vacanţei parlamentare

    Untitled-1

    Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că susţine iniţiativa ca vacanţa parlamentară să fie redusă la luna august, el arătând că această iniţiativă este agreată şi de copreşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu. Zgonea a spus că USL a promis în campania electorală din 2012 că va susţine o iniţiativă de reducere a vacanţei parlamentare.

    El a menţionat însă că, din păcate, această iniţiativă nu e o propunere legislativă şi nici lege organică, ci ţine de modificarea Constituţiei. “Noi, la vremea respectivă fiind cu mai puţină experienţă şi neconstatând evoluţia societăţii, am scris în Constituţie când începe o sesiune şi când se închide. În consecinţă, noi trebuie la sfârşitul lunii iunie să închidem sesiunea parlamentară şi tot ceea ce e după 30 iunie e sesiune extraordinară”, a spus Zgonea. El a spus că este de acord ca şi Parlamentul României să se ralieze celorlalte parlamentare naţionale europene şi să aibă vacanţă parlamentară doar în luna august. “Evoluţia societăţii ne obligă la acest lucru. Avem sute de proiecte de lege, iar în luna iulie sunt foarte multe lucruri şi la Parlamentul European şi la Comisia Europeană. Majoritatea parlamentelor naţionale lucrează în iulie, trebuie să ne adaptăm şi noi”, a spus Zgonea.

    Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că, din păcate, această iniţiativă este blocată de prevederile actualei Constituţii şi a precizat că pentru a pune în practică reducerea vacanţei parlamentare e necesar ca mai întâi să fie modificată Constituţia în acest sens. La rândul său, deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat că este nerelevantă perioada vacanţei parlamentare în ceea ce priveşte durata acesteia, ea arătând că e important ca parlamentarii să-şi facă treaba. “Mă îndoiesc că o vacanţă mai scurtă ar eficientiza activitatea în oricare dintre Camere. Nu mă deranjează ca vacanţa să fie mai scurtă, dar nu cred că acest lucru va duce la o evoluţie în activitatea Parlamentului”, a spus Gorghiu.

    Senatorul PPDD Steliana Miron a declarat, marţi, că va depune la Comisia de regulament a Senatului un amendament prin care vacanţa parlamentară a senatorilor să fie redusă doar la luna august, prevederea având în vedere ralierea Senatului la normele PE.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE