More  Premierul Letoniei DEMISIONEAZA dupa ce acoperisul unui mall s-a prabusit

  - Advertisement -

   54 de oameni au murit

  ghtwxul4

  Premierul leton Valdis Dombrovskis a demisionat miercuri, in urma catastrofei soldate cu 54 de morti dupa surparea acoperisului unui supermarket la Riga, a anuntat purtatorul sau de cuvant, scrie AFP.

  Guvernul isi asuma responsabilitatea politica pentru tragedie“, a declarat pentru AFP Martins Panke, precizand ca premierul a anuntat aceasta decizie in urma unei intalniri cu presedintele Andris Berzins.

  Va reamintim, Letonia a fost in doliu sambata, dupa surparea unui supermarket la Riga care s-a soldat 54 de morti, cea mai grava catastrofa care a avut loc in aceasta mica tara baltica de la redobandirea independentei in 1991.

  Politia a deschis o ancheta penala si actioneaza in baza a trei ipoteze, cu privire la conceperea cladirii, construirea acesteia si elemente noi care au fost instalate pe acoperis.

  Verificam cel mai mic detaliu. Cauza ramane un mister, dar este necesar sa o descoperim. Daca s-a comis o greseala, este o greseala enorma“, a declarat pentru AFP Marite Staume, o purtatoare de cuvant a firmei Re&Re, care a construit cladirea.

  Probabil e aceeasi poveste – fa-o ieftin si baga diferenta in buzunar. Insa oamenii obisnuiti sunt cei care platesc pretul“, a comentat Arsenijs Smirnovs, un sofer de taxi de la Riga. Centrul comercial, exploatat de marca Maxima, a doua in tara, a fost construit in 2011 si a fost selectat pentru un premiu de arhitectura. Erau lucrari in curs pe acoperis in vederea transformarii acestuia intr-o gradina suspendata, potrivit unui reprezentant al primariei, Juris Radzevics.

  Proiectul a fost predat in regula, dar, bineinteles, vom verifica daca toate materialele si lucrarile au fost conforme normelor”, a subliniat el. O fotografie aeriana, publicata in cotidianul Diena din Riga, arata ca pe acoperisul centrului era o gradina cu arbusti si o zona de joaca pentru copii. Sirenele de alarma ale magazinului au fost declansate inaintea accidentului, dar fara sa conduca la evacuare, a declarat Viktorija Gulbe, o purtatoare de cuvant Maxima.

  Potrivit unor locuitori din cartier, sirenele au fost declansate de mai multe ori in ultimele zile, aparent fara motiv, iar oamenii au sfarsit prin a ignora aceste alerte false. Tragedia, una dintre cele mai grave – inregistrate in ultimii 30 de ani la nivel mondial – cauzate de surparea acoprisului, a uluit aceasta tara cu doua milioane de locuitori, in care Guvernul a decretat trei zile de doliu national incepand de sambata, urmand ca luni dimineata sa fie organizata o comemorare.

  La Riga, de steagurile letone de la cladirile publice si locuinte erau legate panglici negre, in semn de doliu. Letonia, tara membra a Uniunii Europene (UE) din 2004, care urmeaza sa adere la zona euro pe 1 ianuarie 2014, tocmai a sarbatorit Ziua Independentei, pe 18 noiembrie, intr-o atmosfera generala de optimism, in contextul in care Riga se pregateste sa devina capitala europana a culturii anul viitor.

  La locul accidentului, unde politia a instituit un perimetru de securitate, mii de lumanari si flori erau depuse pe jos.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts