More


  Primăria a inaugurat varianta de ocolire a Sătmarului

  - Advertisement -

  ocolire

  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a inaugurat în cursul zilei de ieri noua şosea de ocolire a municipiului Satu Mare, care va prelua traficul greu din zona străzii Bariţiu, urmând să fie deviat pe traseul Lazuri – Dorolţ. În urma acestei investiţii se va încheia coşmarul locatarilor străzii Bariţiu, ale căror case au fost afectate de traficul greu. La eveniment au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, alături de reprezentantul constructorului – Construcţii Drumuri – Stelian Popa. Conform executantului, garanţia lucrării este de patru ani, una dintre cele mai mari acordate până în prezent în judeţul Satu Mare, în condiţiile în care garanţia este de obicei de doi ani.

  Calvar încheiat pentru sătmăreni
  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a precizat că prin finalizarea acestei investiţii se va încheia calvarul locuitorilor din zona străzii Bariţiu prin devierea traficului greu. Conform aceleiaşi surse, investiţia a fost realizată din bugetul local, graţie economiilor realizate în ultimul an de către administraţia locală. “Este o investiţie realizată prin eforturi proprii. Practic, făcând economii pe alte paliere am reuşit să finalizăm în linii mari această linie de ocolire. Valoarea totală este de aproape 4,2 milioane de lei, aproximativ un milion de euro. Prin realizarea acestei linii de ocolire evităm traversarea municipiului pe anumite cartiere a maşinilor de mare tonaj. Practic, de aici (intrarea în municipiul Satu Mare, capătul străzii Bariţiu, n.red.) maşinile vor merge către dreapta, către Lazuri şi vor ieşi aproape de fostele grajduri de la Dorolţ. Cred că cetăţenii de aici (strada Bariţiu, n.red.) vor fi cei mai fericiţi fiindcă seara aveau loc raliuri, mergeau cu 100 de kilometri/oră, au fost multe incidente, la multe case li s-au crăpat pereţii, s-au spart geamurile, oamenii au fost nemulţumiţi. Este cadoul pe care Primăria îl face sătmărenilor de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României”, a declarat Dorel Coica.

  Investiţie de circa un milion de euro
  Valoarea totală a drumului este de 4.216.023 lei. Lungimea totală este de 2,9 kilometri şi lăţimea este de şase metri, cu două benzi de circulaţie. Sunt prevăzute acostamente de un metru pe fiecare parte, în timp ce stratul rutier a fost proiectat pentru ca drumul să reziste la traficul greu. Execuţia lucrărilor a durat şapte luni în timp ce garanţia acordată de constructor este de patru ani. “Lucrările au durat atât pentru că s-a intrat efectiv pe câmp, nu a fost o structură, o bază acolo, şi a trebuit făcută o fundaţie pentru ca maşinile să circule în condiţii optime. Lucrarea nu este finalizată, mai avem de lucrat la şanţuri, la câteva părţi de intrare în câmp, dar timpul nu ne mai permite, o să le facem în primăvară. Este foarte important că TIR-urile pot fi deviate pe aici şi evităm traversarea şi distrugerea străzilor din municipiul Satu Mare”, a arătat edilul şef sătmărean.

  Patru ani de garanţie
  Reprezentantul constructorului – Construcţii Drumuri – Stelian Popa a declarat că garanţia lucrării este de patru ani, una dintre cele mai mari acordate până în prezent în judeţul Satu Mare, în condiţiile în care garanţia este de obicei de doi ani. Ca şi caracteristici fizice acest drum are o lungime de 2.976 metri, cu o lăţime a părţii carosabile de 6 metri şi cu acostamente la marginea părţii carosabile. S-au turnat trei straturi de mixturi asfaltice însumând 15 centrimetri pe o fundaţie de 40 centimetri de piatră spartă şi 20 de centimetri de balast. Acest sistem rutier a fost astfel proiectat pentru traficul greu şi foarte greu. S-au montat un număr de patru podeţe tubulare pentru evacuarea apelor şi un număr de opt podeţe la intersecţia cu drumurile laterale. Semnalizarea rutieră s-a efectuat atât transversal cât şi longitudinal, prin marcaje cât şi prin indicatoare de circulaţie. Calitatea lucrărilor efectuate a fost verificată în permanenţă de dirigintele de şantier, dar şi de reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Satu Mare.

  ocolire02

  Variante de ocolire pentru TIR-uri
  Primarul Coica a indicat şi maniera în care se va realiza devierea traficului greu: “Fiecare TIR care va veni dinspre frontieră (Vama Petea, n.red.) va veni pe acest drum către Botiz. Cele care vor merge spre Baia Mare vor face la stânga (din Botiz, pe DN 19, n.red.), iar cele care vor merge spre Carei şi Zalău vor traversa Bulevardul Cloşca, pe care îl pregătim acum cu acea parcare ecologică. Unele o vor lua la stânga pe strada Dorobanţilor şi la OMV în afara oraşului, altele vor merge şi vor ieşi la fostul magazin Real, actualul Auchan. Anul viitor o să începem o nouă linie de centură de la primul sens giratoriu până pe strada Magnoliei şi Bulevardul Cloşca şi astfel vom evita traversarea oraşului şi din direcţia Oradea-Carei”.

  Urmează al treilea pod şi centura
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că după această investiţie urmează realizarea centurii Sătmarului şi a celui de al treilea pod. Conform aceleiaşi surse, documentaţia tehnică a fost finalizată, urmând ca lucrările să fie scoase la licitaţie. “Această soluţie am considerat-o ca fiind o prioritate şi înaintea rezolvării şoselei de centură şi a celui de-al treilea pod. Asta nu înseamnă că acel proiect este abandonat. Acest drum inaugurat azi este o variantă foarte bună. Ştim că sătmărenii vin şi la Consiliul Judeţean şi la Primăria Satu Mare şi ne-au semnalat în permanenţă această problemă a traficului de mare tonaj care trecea prin Satu Mare. În momentul de faţă, până când se va realiza centura, este o soluţie foarte bună pe care Primăria Satu Mare a găsit-o şi uitaţi cât de repede s-a putut şi realiza această investiţie. La şoseaua de centură şi la cel de-al treilea pod toate procedurile sunt finalizate. În momentul de faţă se poate da drumul la licitaţie pentru execuţia lucrărilor şi pentru exproprieri. Vreau să felicit Primăria pentru modul în care a reuşit să finalizeze această investiţie şi să facă acest cadou sătmărenilor”, a precizat Adrian Ştef.

  “USL îşi respectă angajamentele faţă de sătmăreni!”
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că echipa USL de la Primăria Satu Mare şi Consiliul Judeţean va continua seria de investiţii şi îşi va onora promisiunile făcute faţă de sătmăreni. “Aş începe prin a-l felicita pe primarul Dorel Coica şi pe colegii lui din Primăria Satu Mare pentru această realizare. Este într-adevăr un cadou pentru sătmăreni cu ocazia Zilei Naţionale şi este un început pentru că de atâţia ani nimeni nu s-a gândit la această variantă: să îi ajutăm pe oameni să respire uşuraţi că scapă de calvarul traficului greu. Am fost sesizaţi de multe ori că în zona tranzitată de TIR-uri le crapă casele, că sunt probleme. Acest lucru îl vom rezolva încet-încet. Veţi vedea că marile realizări de acum vor începe. Mai avem doi ani şi jumătate în care vom putea finaliza toate proiectele. Atât Consiliul Judeţean, cât şi Primăria Satu Mare suntem o echipă, echipa USL care rezolvă problemele”, a arătat Mircea Govor.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img