More


  România va deveni un tigru al Europei în următorii ani

  - Advertisement -

  premier

  A doua zi a întâlnirilor la nivel înalt în cadrul summitului China –Europa Centrală și de Est a adus noi rezultate extrem de favorabile de ambele părți. Premierii țărilor europene din această zonă a UE s-au adunat la București pentru a negocia direct cu oficialitățile și oamenii de afaceri chinezi pentru realizarea unor proiecte de infrastructură națională sau transfrontalieră.

  În cadrul discuțiilor avute între premierii Victor Ponta și Li Keqiang, România a încheiat noi acorduri comerciale extrem de importante, care prevăd unele proiecte ce ar putea fi puse în aplicare chiar din primăvara anului viitor. În acest context, șeful Guvernului chinez a declarat, în deschiderea Forumului Oamenilor de Afaceri China-Europa, că “România va deveni un tigru al Europei și toți tigrii se vor reuni, vor colabora și se va dezvolta o piață uriașă”.

  Cu această ocazie, Victor Ponta a susținut că țara oaspete, “China are nevoie de prieteni politici pe termen lung, de încredere și de parteneri comerciali la nivel mondial, iar România și țările din această zonă a Europei au o tradiție în acest sens”. Ca răspuns, premierul Li Keqiang a afirmat că țara sa „este dispusă să discute cu țările din Europa Centrală și de Est, pentru a putea vedea care sunt canalele de finanțare și, în liniile trasate de regulamentele UE, poate dezvolta o linie de creditare de 10 miliarde de dolari. Trebuie să extindem în mod activ investițiile bilaterale în ambele sensuri și suntem dispuși să facem acest lucru, suntem interesați să extindem o platformă la nivelul IMM-urilor, să dezvoltăm seminarii în acest în acest sens”.

  “Parteneriatele comerciale corecte sunt foarte importante, de aceea vrem să tratăm în același mod atât economiile mari, cât și pe cele mici. Trebuie să facem eforturi pentru a crește volumul comercial, cifrele sunt încă modeste, trebuie să cooperăm pentru a dubla în următorii cinci ani volumul schimburilor comerciale. Vom promova anul 2014 anul investițiilor și cooperarii cu Europa Centrală și de Est. Vrem să dezvoltăm proiecte de infrastructură de mare anvergură. Țările din regiune au dezvoltat proiecte de infrastructură, dar cu trecerea timpului a intervenit nevoia de transformare și de modernizare a întregii infrastructuri”, a mai spus premierul chinez.

  La rândul său, Victor Ponta a afirmat că “o astfel de relație se poate dezvolta în viitor. Însă China are nevoie, de asemenea, de o Europă puternică, de un partener puternic pe scena mondială. Cu cât mai puternică este Europa, cu atât mai bine pentru China și pentru restul lumii. Însă trebuie să spun astăzi, aici, foarte clar: Europa poate fi puternică doar dacă toate țările se dezvoltă din punct de vedere economic suficient de rapid pentru a crește standardele de trai, infrastructura și serviciile sociale.”

  Li Keqiang s-a arătat convins de potențialul relațiilor economice dintre China și cele 16 tari din Europa Centrală și de Est, după ce premierii acestor țări i-au prezentat perspectivele economice excelente ale regiunii.

  El a adăugat că Europa, în mod particular Uniunea Europeană, este cel mai mare partener comercial al Chinei, dar că, în cadrul relațiilor comerciale China-UE, comerțul cu țările din Europa Centrală și de Est reprezintă doar 10%, iar volumul investițiilor este și mai mic, fapt ce constituie un potențial deosebit pentru dezvoltarea acestor relații.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img