More  Sătmarul se îmbracă în tricolor de 1 Decembrie

  - Advertisement -

  dec

  Cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, municipiul Satu Mare va fi acoperit în tricolorul naţional. Şi asta pentru că Prefectura, Consiliul Judeţean şi Primăria Satu Mare pregătesc cea mai spectaculoasă manifestare dedicată Zilei Naţionale a României, punând la dispoziţia sătmărenilor circa 5.000 de steaguri şi steguleţe, respectiv manifestări culturale de excepţie, cu artişti de primă mână a scenei folclorice naţionale. Anunţul a fost făcut ieri în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de prefectul Eugeniu Avram, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef şi Mircea Govor, respectiv de către primarul şi viceprimarii municipiului Satu Mare, Dorel Coica, Radu Roca şi Marcela Papici.

  Prefectul face un apel la demnitate
  Prefectul Eugeniu Avram a ţinut să le mulţumească Consiliului Judeţean şi Primăriei Satu Mare pentru modul în care au înţeles să organizeze acest eveniment. De asemenea, având în vedere antecedentele unor directori de instituţii publice, Eugeniu Avram i-a avertizat că au obligaţia de a participa la acest eveniment, respectiv au obligaţia să respecte şi să afişeze simbolurile naţionale. “Apreciez foarte mult modul în care se implică cele două instituţii: Consiliul Judeţean şi Primăria Satu Mare. Dacă până în urmă cu un an de zile astfel de manifestări s-au organizat doar formal, în al doilea an consecutiv, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire, manifestările vor fi de excepţie. 1 Decembrie este o zi a noastră, a tuturor, este o zi a demnităţii naţionale, o zi a mândriei naţionale. Reprezentanţii instituţiilor publice au obligaţia de serviciu să participe, din respect faţă de statutul lor de funcţionari publici. Îi rog, de asemenea, să arboreze drapelul naţional şi pe cel al Uniunii Europene. De fapt, ele au obligaţia în permanenţă, numai că cu această ocazie trebuie să aibă grijă specială de starea lor şi să dea respectul cuvenit acestor simboluri. De asemenea, rog agenţii economici să nu ezite să îşi arboreze drapelul naţional la sediile lor sociale. Nu este o manifestare îndreptată împotriva cuiva, este o manifestare pentru a ne afirma demnitatea şi mândria noastră de a fi român”, a declarat prefectul Avram.

  Drapel imens pe Palatul Administrativ
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că luni, cel târziu marţi, se va arbora din nou acel drapel imens pe Palatul Administrativ, care reprezintă Primăria Satu Mare, Prefectura şi Consiliul Judeţean, cerându-le tuturor sătmărenilor să facă la fel. “Această sărbătoare va fi foarte importantă de acum înainte pentru judeţul Satu Mare şi pentru municipiul Satu Mare. De aceea, noi, cele trei instituţii, ne-am gândit să organizăm în fiecare an acest eveniment de excepţie şi să trecem dincolo de a alinia 1 Decembrie între celelalte acţiuni pe care le bifăm în mod obişnuit. Nu! 1 Decembrie este pentru noi, pentru noi toţi trebuie să fie o zi specială. Însemnele naţionale, tricolorul, Imnul de Stat, Ziua Naţională a României trebuie să o avem fiecare dintre noi, fiecare român, în inimă şi în suflet. Este un semnal pe care vrem să îl dăm: îi rugăm pe sătmăreni să arboreze tricolorul la case, în geamuri, la balcoane. Dar, în primul rând, aş vrea să fie în sufletul şi în inima fiecăruia dintre noi. Îi rog pe sătmăreni ca indiferent ce va fi după noi, să aveţi pretenţia, dragi sătmăreni, că cine va conduce destinele peste ani şi ani a judeţului să organizeze cel puţin aşa Ziua Naţională în judeţ şi în municipiul Satu Mare”, a precizat Adrian Ştef.

  1 Decembrie, o sărbătoare sfântă
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a declarat că Ziua Naţională este o zi sfântă pentru toţi românii, dând asigurări că evenimentul de duminică, 1 Decembrie, va fi unul de excepţie. “Eu aş numi Ziua Naţională drept o sărbătoare sfântă pentru toţi românii. Exact după cum sărbătorim din punct de vedere religios anumite evenimente, aşa este Ziua Naţională pentru noi, locuitorii judeţului Satu Mare şi pentru cetăţenii întregii ţări. Şi trebuie ca într-adevăr să o respectăm şi să o tratăm ca atare. Noi, Consiliul Judeţean, împreună cu Primăria Satu Mare, veţi vedea că o să organizăm o zi naţională de excepţie. Sperăm să fie lume cât de multă şi să ne lase vremea. Dar sper ca Dumnezeu să fie român. La mulţi ani!”, a precizat Mircea Govor.

  Tarabiştii se vor instala de vineri
  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a vorbit despre măsurile organizatorice, precizând că tarabiştii se vor instala în Piaţa 25 Octombrie încă de vineri, care vor comercializa preparate de sezon. “Este foarte normal să sărbătorim Ziua Naţională a României aşa cum trebuie. Programul va fi destul de variat. Ne-am axat pe muzică populară românească, pe muzică patriotică, pentru că este specifică acestei zile speciale pentru noi românii. Sunt convins că sătmărenii vor ieşi în număr mare şi vor ieşi alături de noi pentru a sărbători această zi aşa cum ne-am dori. Vor fi agenţi economici, vor fi preparate de sezon. Vom da drumul agenţilor economici să îşi instaleze tarabele de vineri după-amiaza pentru a fi o sâmbătă şi o duminică plină”, a declarat Dorel Coica. Edilul şef sătmărean a mai precizat că a dorit, în mod special, să fie promovaţi artiştii sătmăreni. În ce priveşte costurile, acestea se ridică la 100.000 lei, din care 50.000 lei au fost asigurate de Consiliul Judeţean, iar 50.000 lei de către Consiliul Local şi Primăria Satu Mare.

  Spectacole de excepţie
  Programul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României va fi unul de excepţie. Astfel, între orele 10.00 şi 12.00 se vor depune coroane de flori la busturile marilor înaintaşi ai ţării, respectiv Mihai Viteazul, Corneliu Coposu, I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu, în timp ce la ora 12.30 va avea loc ceremonialul oficial, depuneri de coroane şi parada militară la statuia lui Vasile Lucaciu. Spectacolul artistic va avea loc începând cu ora 12.00 pe scena amplasată în Piaţa 25 Octombrie, urmând să cânte artişti sau formaţii de renume precum Mariana Deac, Corul bărbătesc din Finteuşu Mare, Marius Ciprian Pop, Petrică Mureşan, Cristian Pomohaci, Florentina şi Petre Giurgi, Nicolae Mureşan sau Ionela Toma. De la ora 18.00, în Sala mare de spectacole a Casei de cultură a sindicatelor va avea loc un spectacol de teatru, urmat de un concert de muzică folk cu George Negrea, Abel Varga şi Lavinia Vanca. Înainte cu o oră de focul de artificii programat pentru ora 20.00, va concerta Direcţia 5 pe scena amplasată în Piaţa 25 Octombrie.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts