More

  Satu Mare are VARIANTĂ de OCOLIRE. TIR-urile au INTERZIS în municipiu

  1

  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a a inaugurat în cursul zilei de azi noua şosea de ocolire a municipiului Satu Mare, care va prelua traficul greu din zona străzii Bariţiu, urmând să fie deviat pe traseul Lazuri – Dorolţ. În urma acestei investiţii se va încheia coşmarul locatarilor străzii Bariţiu, al căror case au fost afectate de traficul greu.

  La eveniment au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, alături de reprezentantul constructorului – Construcţii Drumuri – Stelian Popa. Conform executantului, garanţia lucrării este de patru ani, una dintre cele mai mari acordate până în prezent în judeţul Satu Mare, în condiţiile în care garanţia este de obicei de doi ani.

  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a precizat că prin finalizarea acestei investiţii se va încheia calvarul locuitorilor din zona străzii Bariţiu prin devierea traficului greu. Conform aceleiaşi surse, investiţia a fost realizată din bugetul local, graţie economiilor realizate în ultimul an de către administraţia locală. “Este o investiţie realizată prin eforturi proprii. Practic, făcând economii pe alte paliere am reuşit să finalizăm în linii mari această linie de ocolire. Valoarea totală este de aproape 4,2 milioane de lei, aproximativ un milion de euro. Prin realizarea acestei linii de ocolire evităm traversarea municipiului pe anumite cartiere a maşinilor de mare tonaj. Practic, de aici (intrarea în municipiul Satu Mare, capătul străzii Bariţiu, n.red.) maşinile vor merge către dreapta, către Lazuri şi vor ieşi aproape de fostele grajduri de la Dorolţ. Cred că cetăţenii de aici (strada Bariţiu, n.red.) vor fi cei mai fericiţi fiindcă seara aveau loc raliuri, mergeau cu 100 de kilometri/oră, au fost multe incidente, la multe case li s-au crăpat pereţii, s-au spart geamurile, oamenii au fost nemulţumiţi. Este cadoul pe care Primăria îl face sătmărenilor de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României”, a declarat Dorel Coica.

  Valoarea totală a drumului este de 4.216.023 lei. Lungimea totală este de 2,9 kilometri şi lăţimea este de şase metri, cu două benzi de circulaţie. Sunt prevăzute acostamente de un metru pe fiecare parte, în timp ce stratul rutier a fost proiectat pentru ca drumul să reziste la traficul greu. Execuţia lucrărilor a durat şapte luni în timp ce garanţia acordată de constructo este de patru ani. “Lucrările au durat atât pentru că s-a intrat efectiv pe câmp, nu a fost o structură, o bază acolo, şi a trebuit făcută o fundaţie pentru ca maşinile să circule în condiţii optime. Lucrarea nu este finalizată, mai avem de lucrat la şanţuri, la câteva părţi de intrare în câmp, dar timpul nu ne mai permite, o să le facem în primăvară. Este foarte important că TIR-urile pot fi deviate pe aici şi evităm traversarea şi distrugerea străzilor din municipiul Satu Mare”, a arătat edilul şef sătmărean.

  Primarul Coica a indicat şi manioera în care se va realiza devierea traficului greu: “Fiecare TIR care va veni dinspre frontieră (Vama Petea, n.red.) va veni pe acest drum către Botiz. Cele care vor merge spre Baia Mare vor face la stânga (din Botiz, pe DN 19, n.red.), iar cele care vor merge spre Carei şi Zalău vor traversa Bulevardul Cloşca, pe care îl pregătim acum cu acea parcare ecologică. Unele o vor lua la stânga pe strada Dorobanţilor şi la OMW în afara oraşului, altele vor merge şi vor ieşi la fostul magazin Real, actualul Auchan. Anul viitor o să începem o nouă linie de centură de la primul sens giratoriu până pe strada Magnoliei şi Bulevardul Cloşca şi astfel vom evita traversarea oraşului şi din direcţia Oradea-Carei”.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE