More  Satu Mare, pilon al modei româneşti

  design1

  Sute de persoane au admirat sâmbătă seara creațiile designerilor sătmăreni la cel mai important eveniment destinat modei sătmărene. Este vorba despre cea de-a treia ediție a Serii Designerilor, care s-a bucurat de un real succes în acest an. Zece designeri sătmăreni au pus în scenă colecții elegante, sofisticate și inedite. Evenimentul a fost prezentat de actrița Anca Similar și designerul Cosmin Mureșan, care a dat citire și mesajului primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica. Pe lângă colecțiile destinate doamnelor și domnișoarelor, au existat și două colecții pentru bărbați.Cosmin Mureșan a surprins cu o selecție de piese de lenjerie spectaculoase, iar Ciprian Crăciun a adus toamna bacoviană pe catwalk.

  design2

  Ultima colecție a fost semnată de Alena Ignătescu, organizatorul principal al evenimentului. Aceasta spune că ediția din acest an a Serii Designerilor a reușit să-și atingă scopul și pe anul viitor se gândește la un eveniment mult mai spectaculos. În public au fost și trei critici de modă care au comentat creațiile designerilor sătmăreni. Părerile au fost pro și contra. Cert este că sătmărenii i-au surprins în mod plăcut. Seara Designerilor s-a încheiat cu un cocktail party. Evenimentul a fost organizat de designerii sătmăreni şi Hotelul Dana, cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare.
  Circa 500 de sătmăreni au venit, cu mic cu mare, pentru a admira sâmbătă seara colecțiile creatorilor de modă din Satu Mare. Aceștia sunt Alina Fârte, Alena Ignătescu, Anca Tomşa, Ciprian Crăciun, Cosmin Mureşan, Georgia Ciontoş, Ioana Călin, Mihaela Pastor, Monica Ştrango, Zsolt Popa şi Zita Pop. Designerul Alena Ignătescu a apreciat maturitatea designerilor sătmăreni. “Sunt designeri care au câştigat concursuri naţionale şi internaţionale sau care au participat la diferite manifestări de acest gen de peste ocean. Este un eveniment adresat profesioniştilor din modă, iar munca acestora trebuie cunoscută şi de publicul sătmărean. Vor fi colecţii vestimentare de trecere dintre toamnă şi iarnă, iar culorile sunt mai reţinute, chiar sobre”, a precizat Alena Ignătescu.
  Creațiile Ancăi Tomșa au fost primele prezentate pe podium. Colecția ”Revelație” a combinat stilul rock dat de ținte, fermoare, lanțuri metalice și piele, cu detalii ale portului popular oșenesc. Noua colecție ”AlinKa” a Alinei Fîrte a fost menită să seducă și să pună în valoare feminitatea și senzualitatea. Flamboaiantă, luxoasă, elegantă, glamour… de Oscar! Ciprian Crăciun a prezentat colecția ”Toamnă bacoviană”, formată din 12 piese adresate bărbaților, inspirată din melancolia anotimpului ploios. Colecția ”My demons… my angels” a creatoarei Ioana Călin a vorbit despre iubire în toate formele ei: de la pasiune nebună la iubire pură. Colecția ”Black Magic Egypt”, concepută de Cosmin Mureșan, a adus pe podium o selecție de piese de lenjerie spectaculoase. Realizate din materiale prețioase, piesele reunesc pe fiecare dintre ele tehnici de imprimare prin presare și broderii manuale cu pietre, cristale și elemente lucioase. Cosmin Mureșan, creative director la celebrul brand Cătălin Botezatu, pregătește pentru 2014 o colecție pentru Birmingham Fashion Week.
  Colecția lui Zsolt Popa a fost inspirată de femeia puternică vs. fragilă și rebelă, cu accente de blană, culori închise, piele de reptile, piele lăcuită. Piesele de bază ale colecției ”Dragonfly”, a Zitei Pop, au fost rochia și fusta mini, decorate cu linii și broderii, fermoare, cu ușoare tente futuriste care au completat viziunea eclectică a colecției. Colecția reunită a Monicăi Ștrango și Mihaelei Pastor a depășit limitele realului, piesele jucând la granița inconștientului. Conceptul colecției vestimentare ”Natural Resources” a creatoarei Georgia Ciontoș – GxGia este o revoltă împotriva exploatării resurselor naturale în exces. Colecția este dedicată femeii preocupate de mediu, căreia îi place stilul excentric și unic. Alena Ignătescu a prezentat colecția ”Slow fashion”, un concept care a devenit mișcare. Linia este una vintage, specifică perioadei anilor `20, cu silueta cilindrică, androidă și franjuri atât de specifici acelei perioade.

  Silvia Cseh

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE