More

  ”Seism catastrofal” la Colegiul Naţional Silvania din Zalău

  15 victime dintre care 3 persoane decedate şi 12 cu diferite afecţiuni medicale

  seism-2

  Din fericire totul a fost doar un exercițiu al pompierilor sălăjeni și al altor instituții în caz de calamități naturale.

  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Porolissum” al Judeţului Sălaj a desfăşurat, ieri, un exerciţiu în cooperare cu alte forţe şi mijloace pentru conducerea şi coordonarea forţelor de intervenţie prevăzute în Planul Judeţean de Apărare Împotriva Seismelor şi Alunecărilor de Teren, pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor producerii unui seism la Colegiul Naţional ”Silvania” din municipiul Zalău.

  Conform reprezentanților ISU Sălaj, situaţia tactică s-a prezentat astfel: ”pe data de 28 noiembrie, la ora 13.00, un cutremur de magnitudine 7,8 grade pe scara Richter este înregistrat în zona Vrancea. Cutremurul este simţit și la Zalău, la o oră la care majoritatea populaţiei este la muncă sau la şcoală. Mai multe clădiri şi utilităţi din municipiu sunt distruse şi avariate. Pe fondul producerii cutremurului a fost afectat corpul C al Colegiul Naţional ”Silvania” şi Hala Agroalimentară din centrul orașului unde au căzut planşeele şi s-au prăbuşit o parte din pereţii perimetrali ai construcţiilor, fiind surprinşi utilizatorii construcţiilor sub dărâmături. Pe timpul cercetării efectelor produse de seism s-au constatat 15 victime, dintre care 3 persoane decedate şi 12 cu diferite afecţiuni medicale”.

  Conform scenariului care a panicat populația din centrul Zalăului, datorită seismului produs au fost afectate următoarele utilităţi: ”conducta magistrală de transport gaze naturale, sistemul de alimentare cu apă potabilă din zonă, reţelele de alimenatre cu energie electrică. Din cauza mişcărilor tectonice s-a produs o explozie, urmată de incendiu la rezervoarele subterane aparţinând de SC Manager SRL Zalău, incendiul propagându-se la clădirea de birouri a societăţii”.

  seism-1În cadrul exerciţiului au fost urmărite următoarele obiective principale: executarea cercetării şi căutării cu structuri specializate pentru depistarea supravieţuitorilor şi victimelor, deblocare şi salvarea victimelor de sub dărâmături, organizarea punctului medical avansat pentru acordarea primului ajutor, perfecţionarea deprinderilor membrilor CJSU şi CLSU în prezentarea propunerilor de intervenţie şi coordonarea acţiunilor de limitare şi înlăturarea a efectelor produse de seism; verificarea reacţiei conducerii CNS Zalău, privind alarmarea şi evacuarea personalului, elevilor şi bunurilor materiale din clădirile afectate; organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi evacuarea persoanelor surprinse în interiorul clădirilor de căderea/dislocarea unor elemente de construcţie sau de mobilier.

  În cadrul exercițiului au fost implicate Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Zalău, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Porolissum” al judeţului Sălaj, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ”Menumorut Voievod” Sălaj, Serviciul de Transmisiuni Speciale, Direcţia de Sănătate Publică Sălaj, Serviciul de Ambulanţă al judeţului Sălaj, Serviciul Control Calitate Lucrari de Construcții nr.4 Județul Sălaj, Filiala Crucea Roşie Sălaj, Compania de Apă Someş Tisa, Compania E-On Gaz, Electrica Zalău, MAPN.

  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE