More


  Social-democrații, în mijlocul unei mari provocări: schimbarea la față a României

  - Advertisement -

  psd

  Consiliul Național al PSD care a adunat peste 4.200 de membri, aleși din toată țara, a clarificat lucrurile: întreaga armată a partidului (așa cum s-a exprimat premierul Victor Ponta) vrea descentralizarea. Social-democrații din toate colțurile țării au votat pentru această reformă profundă a societății, care va însemna schimbarea la față a României. Guvernul Ponta va merge în Parlament, până la sfârșitul acestei luni, pentru a-și asuma răspunderea pe proiectul de lege privind descentralizarea. Printr-un exercițiu democratic, întreg partidul, prin intermediul Consiliului Național, și-a dat votul pentru adoptarea acestei legi.

  Delegaţie importantă din Satu Mare
  Printre cei 4.200 de participanţi la Consiliul Naţional al PSD s-a numărat şi o delegaţie importantă din Satu Mare, în frunte cu preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, Mircea Govor, alături de preşedintele executiv al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, Dorel Coica, deputatul PSD de Satu Mare Octavian Petric, preşedintele Organizaţiei Orăşeneşti Negreşti-Oaş a PSD, Aurelia Fedorca, preşedintele Organizaţiei Orăşeneşti Tăşnad a PSD, Vasile Mitraşca, preşedintele Organizaţiei Judeţene de Tineret a PSD, Raul Băbţan, preşedintele Organizaţiei Municipale Carei a PSD, Ionuţ Oneţ, preşedintele Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD, Paula Mare, alţi preşedinţi de organizaţii locale, primari şi viceprimari PSD, alături de consilieri locali sau membri ai organizaţiilor de tineret, femei şi pensionari.

  Raport privind descentralizarea
  Președintele executiv Liviu Dragnea a prezentat un raport detaliat al modului în care va fi înfăptuită descentralizarea și a prezentat obstacolele întâmpinate nu numai la nivel politic, ci și în rândul birocrației centrale față de această reorganizare administrativă a țării. În cadrul dezbaterii, Dragnea a dat un prim exemplu de rezistență a descentralizării, birocrația din jurul culturii: „Cei de la Ministerul Culturii au început să vină cu tot felul de adrese, cu tot felul de propuneri, care vizau în esență ca direcțiile de cultură din teritoriu să nu aibă nicio atribuție, să fie doar așa cu numele, iar avizele să fie date tot la București. De unde vine supărarea? Se vrea, de fapt, ca tot în Capitală să fie puse ștampilele pentru descărcările istorice, iar bătaia peștelui e pentru clădirile de patrimoniu”, a spus Dragnea.

  Rezistența la descentralizare
  În ceea ce privește turismul, “complicațiile au apărut, acum, în ultimele zile”. “De ce oare , spre exemplu, cei de la Negrești Oaș să vină la București, pentru o aprobare de înființare a unei pensiuni?”, s-a întrebat liderul PSD. În privința sectorului de mediu, Dragnea a subliniat că „România este singura țară în care funcționează o Agenție Națională de Mediu, instituție care dublează atribuțiile Ministerului”.
  Liviu Dragnea s-a arătat indignat, în fața colegilor săi din PSD, de faptul că Ministerul Tineretului și Sportului a ținut cu dinții să păstreze în subordinea sa taberele școlare, bazele sportive, cluburile sportive, casele de tineret, cluburile studențești, “când acestea puteau, de mult timp, să ajungă în administrarea primăriilor, care cunosc cel mai bine nevoile tinerilor din urbea lor”.

  În 2014, ghișeul unic
  În acest context, viceprim-ministrul a anunțat, în premieră, că în 2014, va fi adoptat un alt proiect important al Guvernului Ponta, „ghișeul unic”. “Vom înființa un singur ghișeu unde fiecare cetățean va veni să obțină toate autorizațiile și avizele necesare. Nu va mai trebui să ne plimbăm de colo-colo. Să nu mai pierdem timpul!”, a mai spus Dragnea. “Cu această ocazie doresc să-i mulțumesc premierului Victor Ponta că nu a avut cea mai mică ezitare să susțină proiectul nostru de descentralizare”, a ținut să sublinieze Liviu Dragnea.

  Victor Ponta: Restanța noastră- o justiție independentă de Traian Băsescu
  Premierul Victor Ponta, președinte al PSD, a pledat sâmbătă, în discursul rostit la Consiliul Naţional al partidului, pentru o justiție “cu adevărat independentă”, care “să nu-i mai persecute pe cei care sunt adversarii lui Traian Băsescu”: “Există o mare restanță și sunt foarte atent referindu-mă la această restanță – faptul că <dreptate până la capăt> înseamnă că cei care au furat, cei care au distrus, cei care au făcut rău românilor să plătească pentru asta, și lucrul ăsta nu s-a întâmplat. Se spune că garantăm independența Justiției. Sunt cu totul de acord. Există încă părți ale justiției care nu sunt independente, care încă execută ordine ale lui Traian Băsescu. Nu-mi doresc decât un singur lucru – să avem o justiție independentă care să-i pedepsească pe toți cei care încalcă legea, să nu-i persecute pe cei care au încălcat legea, dar fac parte din adversarii politici ai lui Traian Băsescu, și să facem o justiție la care să aibă acces și cei săraci, nu doar cei bogați. Nu avem acest lucru și e o restanță și sunt convins că Parlamentul, ca viitorul președinte, Guvernul, trebuie să asigure eliberarea totală a Justiţiei de sub Traian Băsescu – e un obiectiv dificil, dar pe care sunt convins că putem să-l atingem în perioada care urmează”, a subliniat președintele PSD.

  PSD va merge singur la europarlamentare
  Ponta a mai spus că PSD merge singur la alegerile europarlamentare în 2014, el arătând că formațiunea sa are adversari în acest scrutin, dar nu dușmani și că obiectivul este ca fiecare organizație a PSD să câștige aceste alegeri în județ. Potrivit acestuia, faptul că USL a rămas după un an și jumătate de guvernare pe primul loc “detașat” în opțiunea românilor înseamnă că direcția pe care merge este bună. “Dar vreau să aveți încrederea că, dincolo de gălăgie, zgomot, scandal, ne vom face datoria. 2014 e un an important nu doar din punct de vedere al bătăliilor politice. Am înțeles virulența atacurilor împotriva măsurilor pe care le-am luat. De ce? Pentru că am luat și am anunțat măsuri care se adresează celor mulți, celor care au nevoie de ajutor, care au nevoie de sprijin”, a mai spus premierul Ponta.

  Marius Oproiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img