More  Temerile românilor

  - Advertisement -

  Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research, românii sunt puternic afectaţi de presiunea problemelor economice cotidiene şi de imposibilitatea de a vedea în stat o sursă pentru rezolvarea acestora. Studiul ale cărui concluzii le prezentăm în rezumat a fost efectuat în perioada 7 – 14 noiembrie 2013, pe un eşantion de 1.055 de persoane, cu o eroare admisă a datelor de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

  În mod concret, rezultă faptul că cele mai mari temeri ale românilor sunt deteriorarea stării de sănătate a membrilor familiei (51,8% se tem foarte mult, 29,1% se tem mult de acest lucru), creşterea preţurilor la alimente (50,1% foarte mult; 30,6% mult), creşterea taxelor şi impozitelor (50% foarte mult; 29,6% mult), creşterea preţurilor la energie, combustibil şi gaz (49,9% foarte mult; 30,7% mult) şi scăderea veniturilor familiei (46,6% foarte mult; 31,5% mult).

  Este de remarcat faptul că relevă un complex de frici socio-economice explicabile prin consecinţele crizei financiaro-economice.

  Preocuparea prioritară este pentru starea de sănătate a membrilor familiei iar gravitatea în ansamblu a situaţiei provine din aceea că principalele temeri ale românilor nu se leagă de valori, ci de subzistenţa socială şi materială: sănătate, hrană, taxe, încălzire, venituri. În acelaşi timp, studiul realizat de INSCOP Research mai arată că sursele principale de protecţie în faţa temerilor indicate de români sunt, în principal, propria persoană (90,7%), familie (89,3%), Dumnezeu (83,3%), Biserica (55,9%), grupul de prieteni şi colegi (55,8%) şi medicii (53%). În acelaşi timp şi în mod cu totul regretabil, instituţiile statului se află la coada clasamentului (19,5%). Iar această percepţie sugerează faptul că tocmai în această zonă publică unde, teoretic, ar trebui să fie identificată cea mai puternică legătură dintre individ şi stat – structurile reprezentative alese: parlamentari, primari, consilieri -, se constată cea mai slabă încredere că acţiunea acestor instituţii poate combate temerilor românilor.
  Practic, cercetarea INSCOP Research confirmă că ne aflăm în faţa unei populaţii care nu aşteaptă aproape nimic de la politicienii aleşi prin vot, ea fiind convinsă că statul şi societatea nu au capacitatea de a ajuta familia în rolul ei de furnizor de suport social. Motiv pentru care mecanismele politice şi economice sunt percepute ca nefuncţionale.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts