More

    Ungurii ne cumpără ieftin lemnele

    lemne

    Din cauza creşterii continue a preţurilor, cetăţenii din Ungaria au renunţat în masă la încălzirea pe gaz, dotându-şi casele şi apartamentele cu centrale termice pe lemne sau pe peleţi. Întrucât în ţara vecină lemnul este de două ori mai scump decât la noi în ţară, tot mai mulţi unguri din zona de graniţă se aprovizionează cu lemne din România. În condiţiile liberalizării pieţei din Uniunea Europeană nimeni şi nimic nu îi poate împiedica pe cetăţenii unguri să cumpere lemne din România în orice cantitate. Zilnic, prin Vama Petea ies din ţară zeci de TIR-uri şi de camioane pline cu material lemnos. Din această cauză, în judeţul nostru s-a creat o criză de lemne, care a devenit resimţită odată cu venirea sezonului rece.

    Zeci de tone de lemne ies zilnic din ţară
    Numeroase camioane şi TIR-uri de mare capacitate, încărcate cu lemne, ies din ţară zilnic prin Vama Petea. În fiecare zi, prin vamă trec aproximativ 12 TIR-uri cu capacitatea de peste 20 de tone, ne-a declarat şeful Punctului de Trecere a Frontierei Petea, comisarul Adiel Babici. Şoferii TIR-urilor le prezintă poliţiştilor de frontieră avizele de expediţie eliberate de diverse ocoale silvice din judeţul nostru sau din judeţele învecinate, în toate acestea figurând ca destinaţie finală diverse localităţi din Ungaria, în special din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg.
    Pentru a verifica legalitatea acestor acte prin care sunt scoase din ţară cantităţi enorme de lemn, poliţiştii de frontieră au început să facă copii după avizele de expediţie prezentate de cetăţenii maghiari. Acestea sunt apoi înaintate lucrătorilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, care verifică dacă documentele de însoţire sunt originale. În urma discuţiilor purtate de poliţiştii de frontieră cu cetăţenii maghiari a reieşit că aceştia se aprovizionează din ţara noastră întrucât în România lemnele sunt mai ieftine cu aproximativ 50% decât în ţara vecină. Oportunitatea de afaceri a fost speculată imediat de proprietarii depozitelor de lemne de foc din Ungaria, în special de către cei din judeţul învecinat Szabolcs-Szatmar-Bereg.

    Lemnul românesc, mai ieftin decât cel unguresc
    Interesul brusc al ungurilor pentru lemnele de foc are şi o altă explicaţie. Potrivit celor declarate de şeful Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter, din cauza creşterii preţurilor, marea majoritate a cetăţenilor din Ungaria au renunţat la încălzirea pe gaz, reorientându-se spre centralele termice pe lemne sau pe peleţi. În condiţiile liberalizării pieţei din Uniunea Europeană, ungurii au început să se aprovizioneze cu lemne din România, profitând de faptul că la noi acestea costă doar jumătate faţă de ţara vecină. Potrivit directorului Sever Şter, Direcţia Silvică Satu Mare comercializează metrul cub de lemn la preţuri cuprinse între 90-120 lei. Bineînţeles, preţurile variază în funcţie de esenţa lemnului şi de locul din care este livrat.
    Din cauza cumpărătorilor din Ungaria s-a creat o adevărată criză de lemne de foc în judeţul nostru, însă Direcţia Silvică nu poate face absolut nimic în acest sens. “Dacă vine un cetăţean din Ungaria şi vrea să cumpere lemne, nu avem dreptul să-l refuzăm doar pentru faptul că e din Ungaria, întrucât nu ne permite legislaţia Uniunii Europene. De asemenea, nu îl putem opri să transporte oriunde vrea pe teritoriul Uniunii Europene lemnele pe care le-a cumpărat. Îi întocmim un aviz de expediţie, valabil 72 de ore, pe care este trecută destinaţia, de exemplu Fehergyarmat. Dacă cere, îi trecem şi Madrid, dar nu cred că poate ajunge acolo cu marfa cumpărată în decurs de 72 de ore”, ne-a declarat Sever Şter. Acesta a adăugat că a încercat să limiteze aceste livrări, astfel încât şcolile, grădiniţele, spitalele, instituţiile şi primăriile din judeţul nostru să aibă asigurate cantităţile de lemn de foc necesare pentru sezonul rece.
    Pe lângă lemnele pe care cetăţenii din Ungaria le cumpără de la Direcţia Silvică Satu Mare şi de la ocoalele private din judeţ, nu este exclus ca o parte să provină şi din furturi. Nu de alta, dar la nivelul judeţului Satu Mare există peste 700 de hectare de pădure aflate în proprietate privată pentru care n-au fost încheiate contracte de administrare nici cu Direcţia Silvică, nici cu ocoalele silvice private.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE