Un peşte cu aspect ciudat a fost prins recent în apele reci din nordul Canadei, în Strâmtoarea Davis, şi a fost identificat cu multă dificultate, deoarece este extrem de rar întâlnit, fiind abia al doilea exemplar al acestei specii capturat aici.
Specialiştii l-au identificat, în cele din urmă, ca fiind o himeră cu bot lung, care trăieşte la adâncimi de 1000-2000 de metri, ceea ce explică de ce a fost atât de rar văzută până acum de oameni.
Iniţial, s-a crezut că e vorba despre un rechin-spiriduş (Mitsukurina owstoni), şi el o creatură rară şi cu înfăţişare bizară (imaginea de mai jos), dar Nigel Hussey, cercetător la Universitatea Windsor, a identificat în cele din urmă peştele drept o himeră cu bot lung (din familia Rhinochimaeridae).
Himerele au un schelet cartilaginos şi spini veninoşi pe spinare; sunt un grup vechi de animale, care s-au desprins dintr-un strămoş comun cu al rechinilor acum cca. 400 de milioane de ani şi au rămas, de atunci, aproape neschimbate.
Himerele cu bot lung au şi ele un spin veninos şi pot creşte până la o lungime de cca. 1 metru.
Datorită faptului că trăiesc la mari adâncimi, se întâmplă rar ca aceşti peşti să fie pescuiţi, motiv pentru care sunt foarte puţin studiaţi şi cunoscuţi.