More


  Victor Ponta: Descentralizarea este cea mai importantă reformă de după Revoluție

  - Advertisement -

  Aleșii locali PSD din toată țara, împreună cu întreaga conducere a partidului s-au adunat la București, la Palatul Parlamentului pentru a vota în favoarea proiectului de descentralizare întocmit de Guvernul Românei, în speță de ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea. “Este cea mai important reform a României după 1989”, a declarat premierul Victor Ponta în cadrul lucrărilor Ligii Aleșilor locali PSD. Acesta a subliniat că este singurul premier de la după Revoluție care a avut curajul să susțină că Guvernul are prea multe atribuții, prea multe responsabilități și că în țara noastră este prea multă centralizare. „Să nu uităm niciodată că forța partidului nostru este în aleșii locali, armata politică a PSD”, a mai spus Ponta.

  În același timp, vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că țara noastră funcționează după același sistem centralizat realizat de comuniști în 1962. „Acum, partidul nostru este gata să pună pe picioare cel mai îndrăzneț proiect de reformare a țării”, a menționat Dragnea. Acesta a ținut să precizeze că descentralizarea, pentru care Executivul își va asuma răspunderea în Parlament la jumătatea acestei luni, este primul pas al reformei, urmând ca la anul să fie adoptată regionalizarea, odată cu schimbarea Constiuției. „Este o bătălie pe care o purtăm cu un aparat birocratic bine organizat, care opune o mare rezistență la reformele noastre. Acest lucru deaorece descentralizarea înseamnă închiderea robinetului de la București, care înseamnă că punem capăt peșcheșurilor pe care fiecare ales local era obligat să le plătească funcționarilor de le ministere pentru fiecare aviz necesar. Descentralizarea înseamnă că vom pune capăt fiecărui drum pe care eram obligat să-l facem la București pentru o semnătură sau o ștampilă”, a mai spus Liviu Dragnea.

  În acest context, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat vineri la “Atelierele Viitorului” organizate de PSD că primarii vor beneficia de salarii mai mari și de schimbarea sistemului de calculare a acestora în functie de numarul de locuitori ai localităților, fiind luat în calcul ți un spor pentru fonduri europene. “Salariile primarilor, eu cred că e o problemă importantă și eu vreau ca salariile primarilor să fie mărite. În opinia mea, în ultimii câțiva ani de zile se perpetuează o ipocrizie, că primarul nu are nevoie de salariu, că fură”, a declarat Dragnea. El a sustinut ca aceasta explicatie “ipocrită” a fost inventată “prin 2000 și ceva de niste oameni care aveau niște functii prin Guvernul României”.

  Vicepremierul a susținut că responsabilitatea primarilor pentru documentele pe care le semnează în această calitate este foarte mare, inclusiv în ceea ce privește proiectele finanțate din fonduri europene. Dragnea a afirmat că în cazul funcționarilor care se ocupă de fondurile europene sunt alocate bonusuri de 75%, în vreme ce primarii nu beneficiază de niciun fel de spor, nici măcar de spor de vechime. De asemenea, el a menționat că a avut o discuție cu ministrul pentru fondurile europene, Eugen Teodorovici, pentru ca inclusiv primarii să beneficieze de sporuri în cazul absorției de fonduri europene, chiar dacă nu vor fi de 75%.

  Marian Oprişan, care este preşedintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România a vorbit la “Atelierele Viitorului” despre importanţa pe care o are în procesul de descentralizare inclusiv cadrul legal privind sancţionarea sau urmărirea penală a aleşilor locali.

  “Noi avem obligaţia, ca şi cel mai mare partid al României, să spunem lucrurilor pe nume şi în dialog cu întreaga societate românească să impunem o dată pentru totdeauna, prin lege, ca în România să nu mai fie urmăriţi oameni, aşa cum inclusiv guvernele trecute au procedat. În România trebuie urmărite fapte, iar faptele trebuie pedepsite pe bază de indicii temeinice şi probe, atât. Pentru că orice cetăţean are dreptul la un proces echitabil, în care părţile să fie egale şi care merită soluţionat într-un termen rezonabil”, a declarat vicepreşedintele PSD.

  Oprişan a ţinut să sublinieze că PSD nu este împotriva justiţiei, dar a acuzat instituţii ale statului de “hărţuirea” aleşilor locali. “Nu suntem împotriva justiţiei, trebuie spus foarte clar, dar suntem pentru o justiţie corectă, care să fie aceeaşi pentru toţi (…) Guvernele României, din 2000 încoace, au făcut legi neconstituţionale care convin mai marilor ţării şi în care se spune că un cetăţean dacă este simplu primeşte doi ani de închisoare, dar dacă el este demnitar al acestui stat primeşte 15 ani de închisoare. Şi cu toate aceste aberaţii ne confruntăm, iar ele sunt instrumente la mâna unor instituţii din România pentru a hărţui unii sau alţii dintre cei care nu stau cu capul în poziţia ghiocelului. Eu sunt unul dintre ei, hărţuirea mea a început în 2005, odată cu venirea Alianţei DA la putere”, a afirmat vicepreşedintele PSD.

  De asemenea, Oprişan a precizat că procesul de descentralizare va trebui să beneficieze de sprijinul financiar cuvenit pentru a putea avea un sens. “Dacă nu vom face descentralizarea, dacă nu vom asigura financiar acest proces, pentru că financiar este cel mai important lucru fără de care descentralizarea nu are nicio valoare. De ce? Pentru că guvernele de dreapta ale României din 2008 încoace n-au făcut altceva, din incompetenţă, neştiind să găsească surse de finanţare pe lângă deficitul naţional, neştiind să ia măsuri care să creeze plus valoare. Au făcut un lucru simplu, au furat de la autorităţile locale. În ultimii ani, autorităţilor locale din România li s-au furat 7,5 miliarde de lei”, a susţinut vicepreşedintele PSD.

  El a precizat că “într-o discuţie cât se poate de serioasă” cu premierul Victor Ponta şi Guvernul s-a decis ca în anii următori sumele alocate autorităţilor locale să crească treptat. “Am decis împreună că anii următori, 2014, 2015, 2016, vom reveni la cuantumul sumelor defalcate din impozitul pe salarii care revin evident fiecărei comunităţi în parte, să revenim asupra lor, şi mai mult decât atât tot procesul de descentralizare să fie finanţat prin anexă la bugetul de stat, pentru a nu exista niciun fel de problemă”, a mai spus Oprişan.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img