Papa Francisc îl primește, luni, la Vatican, pentru prima dată pe președintele rus Vladimir Putin, ocazie de a aborda cu liderul de la Kremlin relațiile dintre catolici și ortodocși, precum și ultimele evenimente din Orientul Mijlociu.
Primirea la Vatican a șefului statului rus se înscrie în cadrul vizitei de două zile pe care acesta o efectuează în Italia.
Primul dintre liderii marilor puteri care este primit în biblioteca papei argentinian, cu excepția cancelarului german Angela Merkel, Vladimir Putin nu este pentru prima dată la Vatican. El a fost primit și de Ioan Paul al II-lea, în 2000 și 2003, și de Benedict al XVI-lea, în 2007.
Vaticanul și Rusia întrețin relații diplomatice depline din 2009, după o lungă perioadă de ostilitate în perioada comunistă.
Însoțit de ministrul său de externe, Serghei Lavrov, care a jucat un rol cheie în negocierea acordului în dosarul nuclear iranian la recenta întâlnire de la Geneva, Vladimir Putin urmează să aibă o întrevedere și cu noul secretar de stat al Vaticanului, Pietro Parolin.
Coordonarea diplomațiilor de la Vatican și Kremlin în cadrul ONU, al Consiliului Europei și OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), precum și cooperarea culturală vor figura pe agenda discuțiilor.
În cadrul vizitei la Vatican, Vladimir Putin urmează să evoce și preocupările Bisericii Ortodoxe Ruse, care reproșează Occidentului secularizat abandonarea creștinilor din Orient, spre deosebire de Rusia, care încearcă să vină în ajutorul acestora.
Relațiile dintre Rusia și Vatican sunt tensionate de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991. Moscova acuză Biserica Catolică de faptul că încearcă să-i atragă pe credincioșii ortodocși, acuzații respinse de Vatican.
Proiectul unei întâlniri istorice, într-o țară terță, între patriarhul rus Kirill și papa Francisc a fost evocat însă, în această lună, cu ocazia unei vizite la Vatican a mitropolitului Ilarion, șeful Departamentului pentru relații externe din cadrul Patriarhiei de la Moscova