More  Ardudul, fruntaş şi la sărbătoriri!

  01

  Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la Ardud cu totul altfel, ea primind o conotaţie aleasă. Oraşul medieval Ardud şi inimosul primar Ovidiu Duma parcă s-au contopit, împletind vechiul cu noul ce te izbeşte la tot pasul. Poate că acest primar este aparte după felul cum gândeşte, cum realizează şi cum îi face pe alţii să se bucure de realizări! De fapt, oraşul şi localităţile aparţinătoare cunosc o dezvoltare zi de zi, iar locuitorii simt că viaţa lor se schimbă în bine. În cele cinci localităţi, prin decizia Consiliului Local, li s-au atribuit nume străzilor, dându-le o identitate. Aici oamenii au înţeles care este menirea Primăriei şi care sunt atribuţiile lor de locuitori.

  Ziua Naţională, onorată la Ardud
  Ziua de 1 Decembrie a început în oraşul Ardud, unde, nu departe de Primărie, în parcul frumos amenajat, care găzduieşte un bust de mare valoare pentru cei din Ardud şi nu numai, al dr. Augustin Mircea (1878 – 1954), avocat, om politic, deputat în primul Parlament al României, luptător şi militant pentru drepturile naţionale ale românilor, primarul Ovidiu Duma a deschis manifestarea. Începutul a fost sobru, scurt şi de mare conţinut: La mulţi ani, România! La mulţi ani, Ardud! Profesoara Estera Hăşmăşan a prezentat timp de 17 minute însemnătatea zilei de 1 Decembrie, pe care o sărbătoresc. Cu o documentare exactă (nu ca şi cea din manualele alternative de istorie) a prezentat date, acţiuni, nume, fapte ale adevăratei istorii, momente emoţionante trăite de-a lungul zbuciumatei istorii a neamului nostru (de la 1600 cu Mihai Viteazul legat de dorinţa lui de unitate, care s-a înfăptuit la 1 Decembrie 1918). Profesoara Estera Hăşmăşan a vorbit ca o veritabilă cunoscătoare a istoriei, ea provenind exact de la Alba Iulia, născută la Roşia Montană.

  A urmat un Tedeum, unde preoţii s-au dovedit de mare profesionalism, ataşaţi perfect marii sărbători şi participanţilor, peste 400 la număr. Fanfara reunită, condusă de maestrul Mircea Câcu, s-a dovedit, ca întotdeauna, cea mai reuşită interpretând cu cei 42 de artişti Imnul României şi al UE. Depunerea de coroane s-a desfăşurat într-o solemnitate impusă de eveniment, începând cu primarul şi Consiliul Local, Casa de Cultură “Augustin Mircea” şi cultele, Liceul Tehnologic din Ardud, Poliţia Locală.

  În încheiere, primarul Ovidiu Duma a încercat să aducă mulţumiri celor prezenţi, întrerupt fiind de îndelungatul sunet de clopote ale bisericii reformate din vecini. Totuşi, primarul s-a arătat încântat de faptul că locuitorii Ardudului, de la mic la mare şi de toate profesiile, au venit cu sufletul deschis la marea sărbătoare a românilor şi au plecat cu sufletul încărcat de bucurie, cu frumoasele cocarde pe piepturi şi cu obrajii îmbujoraţi şi de timpul frumos, cu soare ce radia de bucuria tuturor!

  Inaugurare de cămin cultural la Baba Novac
  Mulţi dintre locuitori s-au grăbit să fie părtaşi la partea a doua a sărbătorii, în localitatea Baba Novac, la 7 kilometri de drum asfaltat recent. De ce tocmai aici? S-a inaugurat Căminul cultural “Baba Novac”, lăcaş de cultură râvnit de atâta timp de tot ce se numeşte Ardud. Dacă în cuvântul său primarul Ovidiu Duma a subliniat că aşteptările românilor pentru unire au fost de sute de ani, aşteptările înfăptuirii promisiunilor făcute la alegeri n-au durat mult şi azi se va tăia panglica, deschizând uşile tuturor spre cultură! Şi aici fanfara şi-a făcut datoria.

  Preotul Grigore Seleşi a ţinut o frumoasă slujbă în faţa monumentului eroilor (1914 – 1918, 1940 – 1944), unde pe o frumoasă placă de marmură neagră sunt încrustate pentru vecie şi ţinere de minte numele a 16 eroi care au căzut în lupte pentru apărarea patriei şi a demnităţii naţionale. În cuvântul său, preotul Grigore Seleşi a vorbit de frumoasele tradiţii de aici, de necesitatea acestui cămin cultural. Au urmat depuneri de coroane, într-o ordine şi atmosferă sărbătorească. Mulţimea a fost invitată la tăierea panglicii de inaugurare a Căminului Cultural “Baba Novac”, al cărui bust veghează în parcul de peste drum, aducându-ne aminte de căpitanii lui Mihai Viteazul şi de spusele acestuia: “Nu vă urez viaţă, căpitanii mei! Dimpotrivă moarte, iată ce vă cei!”. Panglica tăiată de primarul Duma şi de directorul căminului, Câcu Mircea, a dat posibilitatea preotului Grigore Seleşi să ţină slujba de sfinţire şi să sfinţească noul sediu al culturii. Desigur, a urmat un frumos program artistic.

  Primarul Ovidiu Duma ţine mult la oameni
  L-am întrebat pe Ovidiu Duma ce simte un primar, într-o zi de sărbătoare, când parte din obiectivele sale s-au împlinit. A rămas acelaşi om modest, cu emoţiile bucuriei în suflet şi în priviri. Mai are multe de făcut şi este fericit când poate realiza ceva pentru oamenii minunaţi pe care-i are Ardudul şi localităţile aparţinătoare. Interesant, a terminat căminul din Baba Novac şi de acum se va strădui să-l facă pe cel din Ardud. Ţine mult acest primar la oameni! De fapt, a fost prezent şi primarul din Beltiug, Bartok Gurzău Ioan, vechi colaborator, prieteni buni, şi el un primar cu rezultate de excepţie.

  Directorul Felician Pop şi-a găsit cele mai frumoase cuvinte de apreciere la adresa realizărilor semnate de Ovidiu Duma şi ştie că sunt rezultatul unei munci apreciate şi de conducerea judeţului nostru. Nord Vest TV şi Gazeta de Nord-Vest apreciază eforturile primarului Duma şi se mândresc pentru aceste frumoase realizări! Îi dorim succese în tot ce face!

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE