More  Băsescu va respinge bugetul şi va sesiza CC

  ponta

  Preşedintele Traian Băsescu a comunicat Guvernului că va respinge Legea proiectului de buget şi va sesiza Curtea Constituţională, iar rugămintea Guvernului a fost ca procedura să fie derulată într-un termen rezonabil, dar preşedintele nu a spus “nici da, nici nu”, a declarat premierul Ponta.

  “Preşedintele Băsescu va respinge legea, va sesiza CC, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu”, a spus premierul, pe holul Parlamentului. Ponta a fost întrebat care a fost poziţia preşedintelui în privinţa memorandumului cu FMI şi CE. “A spus că nu-l semnează (…) vestea bună pe care mi-a dat-o ministrul Voinea este că a discutat la Comisia Europeană şi dacă avem bugetul votat în condiţiile pe care le-am discutat cu CE, atunci vom primi în continuare acel pop-up de 10%, deci nu vom pierde 30 şi ceva de milioane de euro pe lună. Cu atât mai mult trebuie să votăm cât mai repede bugetul, ca să existe acest pericol nici măcar pentru luna ianuarie. Deci, dacă avem bugetul votat, aşa cum l-am negociat cu reprezentantul CE, nu contează că nu e semnat memorandumul cu FMI”, a declarat Ponta.

  Potrivit acestuia, “preşedintele vrea să şicaneze foarte mult”. “Poziţia preşedintelui a fost extrem de inflexibilă”, a spus Ponta. Premierul a precizat că acordul de colaborare instituţională cu şeful statului rămâne suspendat. Întrebat care vor fi următorii paşi, Ponta a răspuns: “Parlamentul urmează să dea votul asupra Bugetului, se trimite la preşedinte, preşedintele m-a asigurat că îl retrimite, deci dânsul nu e de acord de principiu. Îl votăm încă o dată, îl trimitem preşedintelui”.

  Ponta a spus că Băsescu i-a transmis că va contesta bugetul şi la Curtea Constituţională. “Probabil că îl va contesta şi la Curtea Constituţională, deşi l-am întrebat pe preşedinte «Credeţi că puteţi contesta la Curte o acciză?», «Nu – zice – asta nu, dar găsim altceva», «Bine, e în regulă, contestaţi şi la Curtea Constituţională». Şi, după ce se contestă şi la Curtea Constituţională, după aceea va trebui să-l promulge”, a spus Ponta. El a precizat că l-a rugat pe şeful statului ca “această joacă” să se desfăşoare doar pe parcursul lunii decembrie, astfel încât Bugetul să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE