More  Cei mai iubiţi actori din România

  Cel mai recent sondaj realizat la comanda unei instituţii teatrale, Teatrul “Notara”, relevă preferinţele bucureştenilor în materie de teatru – regizori, actori, actriţe preferate, teatrele pe care le cunosc şi cele pe care le frecventează şi genul de spectacole la care merg. O astfel de cercetare nu s-a mai efectuat din 1973 când Teatrul “Constantin Tănase” comandase un studiu similar. Notorietatea spontană, cum o numesc sociologii, adică răspunsul, de pildă, la întrebarea “Ce instituţii teatrale cunoaşteţi?” are un procentaj de doar 40%, însă creşte vizibil în cazul notorietăţii asistate, adică în momentul în care respondenţilor li se propun variante de răspuns. În ambele cazuri, însă, procentele nu sunt valabile şi ca număr de spectatori în sălile de spectacol. “Există o diferenţă între notorietate şi consum. Poţi să ştii de existenţa unui teatru, dar să nu îl frecventezi”, spune sociologul Alin Teodorescu de la Institutul de Marketing şi Sondaje. Radu Beligan ocupă prima poziţie în preferinţele publicului, fiind urmat de Horaţiu Mălăele, Alexandru Arşinel, Florin Piersic, Dan Puric, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

  În rândul actriţelor, Stela Popescu este lider absolut cu 24,4% din voturile respondenţilor. Pe locurile următoare se clasează, cu procente apropiate, Maia Morgenstern (17,3%), Rodica Popescu Bitănescu (17,9%) şi Tamara Buciuceanu (16%). În top figurează şi actriţele Draga Olteanu Matei, Oana Pelea şi Magda Catone. De menţionat că 68,6% din români preferă comedia, în vreme ce tragicomedia şi drama sunt mai puţin apreciate.
  În topul celor mai preferate teatre în rândul publicului bucureştean se numără pe primele trei poziţii Teatrul Naţional (39%), Teatrul Notara (24%) şi Teatrul Bulandra (22,3%), foarte apropiate ca procentaj fiind şi Teatrul de Comedie (22%). Un criteriu important al selecţiei spectacolului la care preferă bucureştenii să meargă sunt actorii care joacă în reprezentaţie (87%), autorul piesei (61%), recomandările prietenilor (54%) sau regizorul spectacolului (49%).

  Referitor la actorii preferaţi în top ocupă prima poziţie Radu Beligan, fiind urmat de Horaţiu Mălăele şi Arşinel Alexandru. Aceste trei prime poziţii relevă apetenţa publicului de teatrul de comedie, care a reieşit în urma sondajului – 68% din eşantionul chestionat preferă comedia şi în procentaje mai mici (9,5% şi 10%) tragicomedia şi drama. Alte criterii de selecţie? Printre cele mai menţionate se numără popularitatea spectacolelor prezentate şi amplasarea centrală a instituţiilor.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE