Mai nou, unii medici de familie au găsit, împreună cu o parte dintre șomerii sătmăreni, o modalitate de a băga mâna adânc în bugetul statului și de a transfera banii de aici înspre buzunarele persoanelor fără un loc de muncă. Ultima inovație în materie constă în acordarea de concedii medicale șomerilor sătmăreni. Concret, şomerii intră în concediu medical plătit, şomajul se suspendă automat pe această perioadă, iar la finalul perioadei de aşa-zisă convalescenţă îşi reintră în drepturile de şomeri. Cu alte cuvinte, primesc şi mai mulţi bani pe perioada concediului şi li se prelungeşte automat şi perioada în care primesc ajutor de şomaj. În concluzie, câştigă bani mai mulţi pe o perioadă mai mare de timp. Din nefericire, oficialii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare recunosc fenomenul, dar susţin că nu au pârghii legale de a-l combate.
Toţi câştigă, mai puţin statul
Pentru a-şi păstra pacienţii şi pentru a mai pune mâna pe nişte bănuţi, unii medici de familie, împreună cu o parte dintre șomerii sătmăreni, au găsit o modalitate de a băga mâna adânc în bugetul statului și de a transfera banii de aici înspre buzunarele persoanelor fără un loc de muncă. Ultima inovație în materie constă în acordarea de concedii medicale șomerilor. S-au găsit câțiva medici care, potrivit surselor noastre, au transformat pe hârtie oameni sănătoși în oameni bolnavi, punând astfel în practică noua invenție în materie de fentat bugetul de stat. În perioada în care au fost în aceste concedii medicale șomerii au primit sume mult mai mari decât șomajul propriu-zis, tocmai de aceea au apelat la o astfel de metodă. Ca să nu mai punem la socoteală că li se prelungeşte automat şi perioada în care vor beneficia de ajutorul de şomaj.
AJOFM are mâinile legate
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare, Marcel Maruşca, recunoaşte fenomenul, dar susţine că instituţia pe care o reprezintă nu are pârghii legale de a-l combate. “Noi, ca instituţie, nu avem competenţe legale de a analiza diagnosticul pus de către un medic. Noi avem obligaţia de a plăti acel concediu medical”, susţine Marcel Maruşca. Oficialul AJOFM Satu Mare a explicat şi ce se întâmplă în acest caz. “Pe perioada în care primesc concediul medical li se suspendă acordarea şomajului, aceştia beneficiind doar de banii de concediu medical. La terminarea concediului medical, şomerii îşi reintră în drepturi şi primesc din nou indemnizaţia, sunt repuşi în plată. Astfel, se prelungeşte automat şi perioada în care şomerii sunt indemnizaţi”, a precizat Marcel Maruşca.
Fenomenul, evidenţiat în statistici
Fenomenul este evidenţiat şi prin statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare, care a înregistrat o scădere a ratei şomajului. Concret, rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii octombrie în judeţul Satu Mare a fost de 4,2%, în scădere cu 0,02% faţă de luna septembrie. Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele instituţiei la finele lunii octombrie a fost de 6.646, din care 2.911 fiind femei. Dintre aceştia, 1.619 şomeri sunt în plată. În ceea ce priveşte rata şomajului înregistrat pe sexe în luna octombrie comparativ cu luna septembrie, aceasta a scăzut de la 3,81% la 3,80% la femei, şi de la 4,60% la 4,59% la bărbaţi.
Ciprian Bâtea