More

  Decoraţia lui Tokes în cleveteala străinilor

  Propunerea de retragere a decoraţiei europarlamentarului Laszlo Tokes, de către Consiliul de Onoare al Ordinului “Steaua României”, a depăşit graniţele ţării stârnind reacţii întru totul exagerate.
  Astfel, preşedintele Comisiei parlamentare pentru unitate naţională din Budapesta, Arpad Potapi, s-a grăbit să afirme că retragerea distincţiei la două decenii de la revoluţia din 1989 ar fi o “manevră nedreaptă” şi o lipsă de respect faţă de maghiarii din România. Afirmaţia se cuvine pusă sub semnul tendenţiozităţii cel puţin prin faptul că distincţia nu i-a fost acordată controversatului personaj pentru merite de natură etnică, astfel ca retragerea ei să îi lezeze pe etnicii maghiari. Care este totuşi bine să ştie, ei şi nu numai ei, că Arpad Potapi este membru marcant al FIDESZ, partid sub sigla căruia, potrivit unor surse politice, Laszlo Tokes va candida la alegerile europarlamentare din anul viitor. La rândul său, Ministerul ungar de Externe s-a arătat indignat că membrii Consiliului de Onoare al Ordinului “Steaua României” au stabilit că Laszlo Tokes nu este demn de această decoraţie şi au apreciat că retragerea ei este “extrem de preocupantă”.

  Dar care este semnificaţia exactă a acestei sintagme rămâne un mare semn de întrebare.
  Apoi, un membru al Camerei Lorzilor a solicitat Guvernului britanic să ia atitudine faţă de hotărârea de la Bucureşti de a-i retrage decoraţia europarlamentarului maghiar şi a cerut Guvernului Maiestăţii Sale să se pronunţe în legătură cu propunerea ca statul maghiar să fie stat garant pentru minorităţile maghiare care trăiesc dincolo de graniţele Ungariei. Comparaţia cu modelele de autonomie consacrate deja, cum ar fi Tirolul de Sud, este una din obsesiile aberante ale lui Laszlo Tokes, preluată fără discernământ de lordul Alton în postură de papagal.
  Problema distincţiei lui Tokes a trecut şi Oceanul. Astfel, istoricul american Lee Edwards, directorul Fundaţiei Memorialul Victimelor Comunismului de la Washington, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu pentru a-i cere să nu dispună retragerea decoraţiei europarlamentarului maghiar din România.
  Fără să fie motiv de mirare, Traian Băsescu ezită. Întrebat dacă îi va retrage Ordinul “Steaua României” europarlamentarului, Traian Băsescu a răspuns că vrea să vadă motivarea şi că procesul nu este unul simplu. Reamintim că membrii Consiliului de Onoare al Ordinului “Steaua României” au decis că Laszlo Tokes nu mai merită să-şi păstreze decoraţia şi i-au propus preşedintelui Traian Băsescu să i-o retragă.

  Voicu D. Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE