Inima sătmărenilor a bătut în trei culoriZiua Naţională a României a fost de departe cea mai reuşită din ultimii 23 de ani, mii de sătmăreni răspunzând prezent apelului lansat de autorităţile judeţene şi locale, dar mai ales de propria lor conştiinţă. Marea Unire a fost marcată prin depuneri de coroane la busturile lui Mihai Viteazu, Corneliu Coposu, Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu şi Vasile Lucaciu, după care a urmat, în Piaţa 25 Octombrie, o serie de concerte care au strâns peste 10.000 de persoane, potrivit organizatorilor. De asemenea, autorităţile i-au cinstit pe sătmăreni cu mii de porţii de varză cu carne şi cu câte un pahar de vin fiert. În final, focul de artificii a încheiat în mod spectaculos cea mai reuşită sărbătoare dedicată Zilei Naţionale a României din ultimele două decenii.

Jerbe în memoria înaintaşilor
Manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României au debutat, duminică, începând cu ora 10.00, la Satu Mare, cu depuneri de jerbe la bustul lui Mihai Viteazu, situat în faţa sediului Poliţiei municipiului Satu Mare. La eveniment au fost prezenţi eurodeputatul PNL Ovidiu Silaghi, deputatul PSD Octavian Petric, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, respectiv viceprimarul Radu Roca. La eveniment au mai participat şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul şef Constantin Taloş, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Dan Gheorghe, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, colonelul Gheorghe Avram, numeroşi consilieri judeţeni şi locali, directori de instituţii deconcentrate, respectiv simpli cetăţeni. Depunerea de jerbe a continuat la bustul lui Corneliu Coposu, la bustul lui Ion I.C. Brătianu şi la bustul lui Iuliu Maniu, evenimentele bucurându-se de o participare numeroasă. Au fost depuse jerbe din partea Guvernului României, Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Primăriei şi Consiliului Local Satu Mare, instituţiile subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi din partea USL, UDMR, respectiv a Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu şi a Colegiului Naţional Mihai Eminescu.

Vasile Lucaciu, gazda evenimentului central
Evenimentul central al manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a avut loc la statuia lui Vasile Lucaciu, în prezenţa a peste 3.000 de persoane. După ce prefectul Eugeniu Avram a trecut în revistă Garda de onoare formată din trei plutoane de militari din cadrul Garnizoanei Satu Mare, angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a trecut la intonarea Imnului de Stat al României. În continuarea manifestărilor, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut un discurs referitor la importanţa zilei de 1 Decembrie, după care prefectul Eugeniu Avram a dat citire mesajului primului ministru Victor Ponta. În acest an, Te-Deum-ul a fost oficiat de un sobor de preoţi, avându-i în frunte pe protopopul ortodox de Satu, Mare Ioan Socolan, şi protopopul greco-catolic de Satu Mare, Dumitru Roman.

Zeci de aleşi şi demnitari şi-au adus un pios omagiu
În continuarea evenimentului s-a trecut la momentul depunerii coroanelor de flori. Astfel, au depus coroane de flori Guvernul României, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local Satu Mare, Garnizoana Satu Mare, Filiala Dr. Vasile Lucaciu a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Tribunalul Satu Mare, unităţile subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor, Direcţia de Informaţii Satu Mare, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Satu Mare, Penitenciarul, Poliţia Locală, Filiala Careii Mari a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din MApN, Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă, filiala judeţeană a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor şi cadrelor în rezervă din SRI. Au mai fost depuse coroane de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, instituţiile subordonate Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică, Spitalul Judeţean, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Biblioteca Judeţeană. Alte coroane au fost depuse din partea USL, UDMR, PP-DD, Partida Romilor, Sindicatul cadrelor militare în rezervă şi retragere, Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor, Uniunea Vatra Românească, Uniunea Ucrainenilor din România, Baroul de avocaţi Satu Mare, Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu, Asociaţia Judeţeană Satu Mare a Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, Liga Luptătorilor din 22 Decembrie 1989, respectiv o serie de instituţii de învăţământ din municipiul reşedinţă de judeţ.

Delegaţia USL a fost cea mai numeroasă
Uniunea Social-Liberală, care a fost şi cea mai numeroasă, a fost condusă de către copreşedinţii USL, Ovidiu Silaghi şi Mircea Govor. Organizaţia Judeţeană Satu Mare a UDMR a fost condusă de preşedintele Pataki Csaba. Manifestarea de la statuia lui Vasile Lucaciu s-a încheiat printr-o paradă militară, atunci când militarii din cadrul Garnizoanei Satu Mare, angajaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au defilat prin faţa a circa o mie de sătmăreni, moment savurat din plin de cei prezenţi, militarii primindu-şi binemeritatele aplauze.

Spectacole şi concerte de excepţie
Cea mai reuşită ediţie a Zilei Naţionale din ultimii 20 de ani a fost un succes total şi ca urmare a faptului că autorităţile au decis să adauge manifestărilor oficiale ale evenimentului şi o latură de sărbătoare. Ziua Naţională a fost, şi pe scenă, dar şi în mulţime, cu-adevărat a tuturor. Spectacolul artistic a început la ora 12.00 pe scena amplasată în Piaţa 25 Octombrie, în timp ce la ora 14.00 au urcat pe scenă autorităţile judeţene şi locale pentru a da startul oficial bunei dispoziţii la scena centrală. Astfel, au cântat pe scena din Piaţa 25 Octombrie artişti şi formaţii de renume precum Mariana Deac, Corul bărbătesc din Finteuşu Mare, Marius Ciprian Pop, Petrică Mureşan, Cristian Pomohaci, Florentina şi Petre Giurgi, Nicolae Mureşan sau Ionela Toma. Înainte cu o oră de focul de artificii programat pentru ora 20.00, a concertat Direcţia 5 pe scena amplasată în Piaţa 25 Octombrie. Focul de artificii a fost unul extrem de spectaculos, încheind ceea ce a fost de departe cea mai reuşită sărbătorire a Zilei Naţionale a României la Satu Mare.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts