More  MESAJE DE CRĂCIUN. Mesajul pe care Patriarhul Daniel îl dă în pastorala de Crăciun

  - Advertisement -

  4

  MESAJE DE CRĂCIUN. Patriarhul Daniel a publicat, pe site-ul Patriarhiei, pastorala de Crăciun din acest an. Şeful Bisericii Ortodoxe insistă, în mesajul său, pe tema protecţiei mediului, în contextul protestelor împotriva explorării gazelor de şist. „Ce transmitem generaţiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare? Pământ lucrat şi sfinţit sau pământ degradat şi pustiit?”, scrie Patriarhul Daniel, care indică, astfel, că se opune exploatării acestor resurse.

  El continuă, printr-o referire din Geneză: „Întrucât lumea a fost creată din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stăpân peste tot pământul (Cf. Facerea 1, 28), ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie mereu cultivata ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi şi pentru generaţiile viitoare”.

  Apoi, pastorala conducătorului Bisericii Ortodoxe Romane îl citează consistent pe părintele Dumitru Stăniloae: „Natura nu-şi îndeplineşte rolul ei fără om, sau printr-un om care lucrează contrar ei. Prin coruperea, sterilizarea şi otrăvirea naturii, omul face imposibilă existenţa să şi a semenilor săi. Astfel, natura nu este numai condiţia existenţei omului singular, ci şi a solidarităţii umane. Natura apare într-un mod cu totul clar că mediul prin care omul poate face bine sau rău semenilor săi, dezvoltându-se sau ruinându-se el însuşi din punct de vedere etic său spiritual”.

  MESAJE DE CRĂCIUN. Pastorală, citită în toate bisericile

  Pastorala va fi citită în toate bisericile ortodoxe romane la liturghia de Crăciun, Patriarhul Daniel făcând referire şi la calitatea sfântă a pământului: „Mântuitorul Iisus Hristos Se naşte în peşteră, în interiorul pământului, ca să sfinţească şi pământul. Desigur, El a venit în lume ca să sfinţească mai ales sufletul şi trupul omenesc, născându-Se ca om din Fecioara Maria”.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts