More

    Miliţie populară împotriva ciobanilor

    populara

    Sătmărenii nu mai suportă imixtiunile ciobanilor pe terenurile agricole, prin care oile “păstorite” de aceştia le distrug în mod sistematic culturile. Acuzând şi o oarecare lipsă de reacţie din partea autorităţilor, un grup de fermieri din oraşul Ardud a cerut “binecuvântarea” Instituţiei Prefectului pentru a-şi forma, nici mai mult nici mai puţin, decât o miliţie populară. Noua structură va avea sarcina de a păzi culturile localnicilor. Este prima acţiune de acest gen din ultimele două decenii, iar după acest model ar putea apărea şi alte structuri de această factură. Pericolul este unul real, în condiţiile în care confruntările dintre cele două părţi beligerante ar putea să degenereze în violenţe fizice.

    Nu e de glumă la Ardud
    “Un grup de zece fermieri deţinători de terenuri în oraşul Ardud şi localitatea Gerăuşa reclamă faptul că turme de oi le distrug culturile. Doresc să se implice voluntar într-o formă legală de pază obştească”, se arată într-un memoriu depus la Instituţia Prefectului de către fermierii din Ardud. Aceştia susţin că au ajuns la capătul răbdării şi că nu mai au încredere în structurile de forţă ale statului, care se dovedesc a fi depăşite de fenomen. De altfel, oile fac prăpăd în tot judeţul, chiar şi în extravilanul municipiului Satu Mare. Ciobanii nu se sinchisesc să îşi pască oile chiar pe malurile Someşului, la periferia municipiului reşedinţă de judeţ. Dacă vor ajunge să îşi formeze această “formă legală de pază obştească”, un fel de miliţie populară, se va deschide un precedent extrem de periculos. Concret, va lua fiinţă o forţă coercitivă paralelă cu cele abilitate ale statului român. De aici şi până la degenerarea conflictului în violenţe fizice nu este decât un pas.

    Prefectul cere mai multă fermitate Poliţiei
    După cum ne-a obişnuit deja, prefectul Eugeniu Avram nu a stat prea mult pe gânduri şi s-a implicat activ în rezolvarea acestei probleme pe cale paşnică. Concret, după ce a purtat o discuţie cu reprezentantul fermierilor din Ardud, respectiv Cristian Ioan Vezentan, prefectul Avram i-a direcţionat către inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), Constantin Taloş. “I-am trimis pe oameni la domnul comandant Constantin Taloş pentru a-i aduce la cunoştinţă toate aceste aspecte. Adevărul este că deşi li s-au semnalat aceste cazuri, poliţiştii din zonă nu au fost foarte fermi. Poliţia trebuie să dea dovadă de mult mai mare fermitate în astfel de probleme”, a precizat prefectul Eugeniu Avram.

    Probleme mari şi în restul judeţului
    Mai mulţi agricultori din judeţ s-au plâns prefectului Avram la începutul lunii septembrie că turmele de oi le distrug culturile. Este vorba despre mai mulţi fermieri din satele Apateu şi Corod, care au afirmat că turmele de oi ale unui maramureşean le distrug atât culturile cât şi păşunile. Tot cu aceeaşi ocazie, un cetăţean din Balta Blondă acuza faptul că turmele de oi ale unui vecin de-al său îi pasc culturile agricole. În ambele cazuri, petenţii au afirmat că a fost sesizată Poliţia dar nu s-a luat nicio măsură până în prezent.
    Grupul de agricultori din localităţile Apateu şi Corod a afirmat că în zonă a apărut o turmă cu circa o mie de oi ale unui cioban maramureşean şi de atunci le distrug culturile. “Ne-a distrus până şi păşunea care chiar în primăvara acestui an a fost reînsămânţată. Nu mai ştim ce să facem”, au spus disperaţi agricultorii. Păgubiţii au făcut plângeri la Poliţie, la Primăria Păuleşti, ba chiar şi la medicii veterinari din comună, dar până în prezent nimeni nu a reuşit să ia nicio măsură. Ei au afirmat că nu ştiu din aprobarea cui a ajuns această turmă de oi în zonă, dar au ferma convingere că cineva îl protejează pe ciobanul maramureşean.
    Probleme asemănătoare a reclamat şi Vasile Stan, din Balta Blondă. Acesta acuza faptul că turmele de oi ale unui vecin pasc pe terenurile sale şi îi distrug culturile agricole. Şi acesta a afirmat că a depus reclamaţie la Poliţie, dar nu a fost luată nicio măsură. Şi acesta a fost îndemnat spre a merge în audienţă la şeful IPJ.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE