More  Noua bancnotă de 10 euro va fi dezvăluită în ianuarie

  - Advertisement -

  1

  Noua bancnotă de 10 euro va fi prezentată pe 13 ianuarie 2014 la Frankfurt. Bancnota face parte din noua serie Europa.

  Banca Centrală Europeană şi băncile centrale ale ţărilor din zona euro urmează să introducă noua bancnotă de 10 euro după vara anului 2014. Pregătirile pentru emiterea acesteia sunt deja în curs de câteva luni, şi design-ul bancnotei va fi dezvăluit peste o lună.

  “Concepţia grafică a bancnotelor din seria „Europa” se bazează pe tema „epoci şi stiluri” a primei serii, dar aspectul vizual al bancnotelor a fost înnoit, permiţând includerea unor elemente de siguranţă noi şi optimizate şi facilitând, de asemenea, distingerea celor două serii”, se arată în pagina de prezentare de pe site-ul BCE.

  Momentan, despre noua bancnotă ştim că va prezenta elemente de arhitectură romanică şi că va fi colorată în nuanţe de roşu.

  În această serie, pentru prima dată, deumirea monedei euro va fi inscripţionată şi cu caractere chirilice (EBPO), nu numai cu caractere latine (EURO) şi greceşti (EYPΩ), ca urmare a aderării Bulgariei la Uniunea Europeană în anul 2007.

  Hârtia de 10 euro va fi a doua bancnotă din noua serie Europa care intră în circulaţie, după ce în luna mai devizele de 5 euro au fost distribuite.

  Seria benficiază de noi elemente de securitate împotriva contrafacerii, despre care cei de la BCE spun că sunt uşor de verificat prin metoda “atinge, priveşte, înclină”.

  BCE urmează să înlocuiască, în timp, şi hârtiille de 20, 50, 100, 200 şi 500 de euro.

  Bancnotele din seria Europa şi cele din vechea serie vor circula o vreme în paralel, şi nu există o limită de timp până la care vechile devize sunt convertbile.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts