More

    O zi foarte încărcată la Camera Deputaților

    Camera-Deputa-ilor

    O zi foarte încărcată la Camera Deputaților, în condițiile în care aleșii trebuiau să voteze unele legi extrem de disputate. Deși a fost mobilizare generală, puterea s-a dovedit a fi ineficientă după ce liberalii au votat împotrivă sau au părăsit sala, lăsându-și colegii de la PSD în ofsaid. Astfel, proiectul legii minelor, care relansa exploatarea resurselor naturale în România, a picat grație votului negativ dat de unii deputați PNL. Acest proiect nu a adunat decât 266 de voturi pentru, 32 împotrivă și 6 abțineri, nefiind un număr necesar pentru a ca această lege să fie adoptată.

    De altfel, președintele PNL, Crin Antonescu a declarat că, în fond, partidul său susține un proiect de lege al minelor, dar acest act normativ nu ar fi foarte clar, drept urmare, Guvernul ar trebui să vină în Parlament cu o altă variantă de lege. În același timp, manifestanții anti-Roșia Montana și-au radicalizat protestele, forțând intrarea în sediile partidelor politice la Cluj-Napoca sau în biroul Avocatului Poporului de la Bucureși. Chiar și directorul SRI, George Maior, atrăgea atenția în plenul Camerei Deputaților că protestele față de Roșia Montana s-au radicalizat, dând semne de extremism, care ar putea aduce atingere siguranței naționale.

    O alt proiect foarte de disputat în plenul Camerei Deputaților a fost cel referitor la amnistierea și grațierea pedepselor de până la 7 ani, inițiat de deputații PSD, Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Comisia juridică a dat un aviz favorabil ieri seară și urma ca astăzi să primească votul decisiv. Premierul Victor Ponta i-a avertizat pe deputați să fie atenți să nu amnistieze pedespesele privind corupția și infracțiunile cu violență. În același timp, liberalii au anunțat că nu vor vota acest proiect de lege, considerînd că este inoportun deoarece s-ar considera că parlamentarii ar încerca să scoată din pușcărie oameni politici condamnați definitiv. Deputații PSD au explicat că intenția proiectului este de a ține cont de recomandările CEDO privind aglomerația din pușcăriile românești și condițiile grele de detenție.  În cele din urmă, în urma unor discuții în USL, s-a decis amânarea votului pe proiectul privind amnistierea.

    Totodată , deputații au dat un vot negativ raportului TVR pe anul 2012, ceea ce dus la demiterea întregii conduceri a consiliului de administrație al televiziunii publice. Cu puțin timp înainte, președintele-director general, Claudiu Săftoiu, și-a dat demisia din funcție.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE