More



    Piromanii de serviciu ai Sătmarului

    incendiu

    Ajunşi în plină iarnă sub cerul liber şi fără loc în adăposturile specializate, persoanele fără adăpost au ajuns să producă până în prezent nu mai puţin de trei incendii în încercarea lor de a se încălzi. Pe de altă parte, surse din Poliţie susţin că unele incendii sunt provocate intenţionat, fiind vorba despre o luptă pentru teritorii. Deşi pare de domeniul fantasticului, unele persoane fără adăpost ajung să le incendieze celorlalţi adăpostul pentru a le lua locul. Ultimul caz de acest gen a avut loc sâmbătă seara, atunci când o persoană fără adăpost a incendiat un adăpost improvizat sub piciorul Podului Decebal. Doar intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca să nu fie afectată grav instalaţia electrică subterană, care ar fi lăsat fără curent electric toată zona centrală a municipiului Satu Mare.

    Pană de curent evitată în ultimul moment
    Mai multe echipaje ale Inspectoratului Judeţean de Pompieri “Someş” (ISU) Satu Mare au reuşit să evite sâmbătă, în ultimul moment, producerea unei pene masive de curent, după ce o persoană fără adăpost a incendiat adăpostul improvizat de o altă persoană care “locuia” într-un lăcaş situat la baza Podului Decebal. “Sâmbătă seara am fost anunţaţi pe apelul de urgenţă 112 despre un posibil incendiu sub Podul Decebal. Am trimis acolo un echipaj de intervenţie, o autospecială cu apă şi spumă, iar colegii noştri au constatat că fumul care se degaja de sub pod provenea dintr-un loc foarte îngust. S-a intervenit acolo pentru a nu pune în pericol cablurile care traversează în cartierul de dincolo de Someş. Intervenţia a fost destul de dificilă. Au fost găsite câteva elemente de vestimentaţie aprinse, fapt care a condus la propagarea incendiului”, a declarat şeful interimar al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan.

    Luptă pentru teritoriu
    Deşi pare greu de crezut, o parte dintre incendii sunt provocate intenţionat de către “boschetarii” care vor să pună mâna pe locurile ocupate de celelalte persoane fără adăpost. Conform unor surse din Poliţie, doar în ultimele două luni au fost provocate deja două incendii sub Podul Decebal, motivul fiind acelaşi. După ce locul este compromis din cauza incendiului apar la câteva zile distanţă autorii incendiilor, care îşi amenajează în zonă adăposturi improvizate. Aşa au ajuns şi în vizorul poliţiştilor, care însă nu pot să facă mare lucru. Amenzile nu au niciun efect în condiţiile în care nicio astfel de persoană nu şi le va plăti din motive cât se poate de obiective: nu au de unde să scoată banii, în timp ce autorităţile fiscale nu au cu ce să îi execute silit, fiindcă nu deţin nimic. În afară de sărăcie şi disperare.

    Incendiu masiv pe strada Ostrovului
    În încercarea de a-şi încropi adăposturi improvizate, oamenii străzii au fost autorii unui incendiu de proporţii, care a avut loc în luna septembrie la acoperişul blocului nr.4 situat pe strada Ostrovului din municipiul Satu Mare. În urma acestuia a fost distrus acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 750 de metri pătraţi, precum şi câteva locuinţe de la etajele superioare. Din cercetări a rezultat că incendiul a fost declanşat de oamenii străzii care obişnuiesc să doarmă în podurile acestor blocuri şi care au încercat să aprindă un foc pentru a se încălzi în acest pod. “A fost aprins un material textil de unde focul s-a propagat la structura lemnoasă a acoperişului după care a luat foc tot acoperişul. Din fericire, nu sunt probleme deosebite. Cinci apartamente de la etajul patru au suferit pagube în urma incendiului şi a intervenţiei pompierilor”, a precizat colonelul Gheorghe Dan, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare. Şi locatarii au dat vina pe oamenii străzii, dar şi pe cetăţenii de etnie romă care locuiesc în zonă şi pe care i-au văzut în mai multe rânduri furând fier vechi din podul blocului. “Am sunat de mai multe ori la 112 să semnalez mai multe aspecte, iar de acolo mi s-a spus că dacă mai sun îmi dă amendă”, a spus unul dintre locatari. În urma intervenţiei prompte a pompierilor au fost salvate bunuri în valoare de circa un milion de lei (120 de garsoniere) iar valoarea pierderilor materiale este de aproximativ 50.000 de lei.

    Adăposturi supraaglomerate
    Oamenii fără adăpost nu prea îşi pot pune baza nici pe Centrul social de urgenţă, cunoscut şi ca Adăpostul de noapte, situat pe strada Gladiolei, administrat de Primăria Satu Mare, care este deja supraaglomerat, zeci de persoane rămânând pe dinafară. Centrul a fost preluat de Primăria Satu Mare în anul 2005 şi modernizat printr-o finanţare asigurată de Ministerul Muncii, activitatea desfăşurându-se fără întrerupere. Centrul social de urgenţă este ocupat la capacitate maximă, oferind adăpost pe timp de noapte pentru 60 de oameni ai străzii, respectiv 36 de bărbaţi şi 24 de femei. Şeful Centrului, Daniel Săveanu, susţine că pe timp de vară numărul beneficiarilor este mai mic, respectiv circa 40 de persoane pe noapte, pentru că cei mai mulţi aleg să doarmă pe la rude sau chiar sub cerul liber.

    Spitalele, ultimul refugiu
    Spitalele din judeţ, în special Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, se transformă pe timp de iarnă în adăposturi pentru oamenii străzii. Şi asta pentru că venirea sezonului rece este cea mai cruntă perioadă de peste an pentru persoanele care nu au un adăpost. De aproape o săptămână, odată cu lăsarea întunericului, la Urgenţe îşi fac prezenţa oamenii străzii care cer ajutorul personalului medical. Personalul medical îi primeşte, de voie de nevoie, îi cazează peste noapte, îi tratează şi îi hrănesc. Ba mai mult, nu de puţine ori cadrele medicale le donează şi haine mai groase de iarnă.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE