More  Ponta: Consultarea CSM, a ministrului Justiţiei au lipsit la Codul Penal. Forma finală va fi acceptată de Comisia Europeană

  - Advertisement -

  6

  Premierul Victor Ponta a admis că, în cazul modificărilor aduse de parlamentari Codului Penal, a fost o lipsă de consultare cu CSM, ministrul Justiţiei şi Comisia Europeană, dar s-a arătat convins că, în urma acestor consultări, forma finală a legii va fi acceptată la Bruxelles.

  “E foarte clar că a fost o lipsă de consultare cu CSM, cu ministrul Justiţiei şi cu Comisia Europeană. Am spus foarte clar că nu putem adopta legislaţia fără să avem consultări, dar, în cele din urmă, Parlamentul trebuie să respecte doar Constituţia“, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat postului de radio France Inter.

  Întrebat dacă astfel nu se încearcă “albirea” acestui vot dat de parlamentari, premierul a arătat că forma finală a legii va respecta standardele europene.

  “În realitate, nu ştiu cum s-a întâmplat cu proiectul de lege, deşi sunt un fost magistrat şi cunosc procedurile, dar sunt sigur că, în urma consultărilor, forma finală a legii va fi acceptată de Comisia Europeană, nu însă şi de opoziţie, acest lucru va fi imposibil”, a spus Ponta.

  El a recunoscut că în România există încă problema corupţiei politice, dar a precizat că există rezultate importante în combaterea fenomenului.

  “Din nefericire, la noi se amestecă corupţia şi lupta instituţională, care există, cu bătălia politică. La noi e foarte uşor să spui că adversarul politic e corupt”, a susţinut Victor Ponta.

  Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

  Tot marţi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcţionarilor publici.

  Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că va retrimite Parlamentului legea prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, el menţionând că “nu putem confunda Preşedinţia şi Parlamentul cu un butic din Gara de Nord”.

  Şeful statului a mai spus că modificările la Codul penal adoptate marţi de Camera Deputaţilor sunt “dramatice” şi “dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie” precum DNA sau ANI.

  PDL a depus, joi, la Curtea Constituţională, două sesizări în legătură cu modificările adoptate marţi de Camera Deputaţilor la Codul Penal, una vizând definirea funcţionarului public şi cealaltă referindu-se la conflictul de interese.

  Şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat, joi, Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Codului penal care au fost aprobate marţi de Camera Deputaţilor.

  Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat că, în urma modificărilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate.

  Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la rândul său, modificările aduse Codului Penal, subliniind că nu le-a primit spre avizare, aşa cum prevede legea. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a precizat, joi, într-un comunicat, că nu avea obligaţia să ceară avizul CSM.

  Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei şi ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de către deputaţi.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts