Rusia a anuntat scaderea pretului gazelor pentru Ucraina, dupa acordul semnat de Ianukovici si Putin2

Rusia si Ucraina au semnat, marti, un acord destinat eliminarii obstacolelor comerciale dintre cele doua tari, in cadrul unei vizite in Rusia a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici la Moscova.

Acest acord a fost semnat alaturi de alte documente, la incheierea negocierilor intre Ianukovici si omologul sau rus, Vladimir Putin, in timp ce opozitia ucraineana manifesteaza la Kiev de la renuntarea, la sfarsitul lui noiembrie, la un Acord de Asociere cu Uniunea Europeana, potrivit Mediafax.

Imediat dupa semnarea acestui acord, Vladimir Putin a anuntat o scadere a pretului gazelor rusesti vandute Ucrainei.

Putin a afirmat ca Rusia a acceptat sa micsoreze cu o treime pretul gazelor pe care le exporta in Ucraina.

Acestea vor costa 268,5 dolari 1.000 de metri cubi, fata de peste 400 de dolari in prezent.

La un import de circa 26 de miliarde de metri cub de gaze din Rusia, economiile realizate de Ucraina se vor cifra anul viitor la aproape 3,5 miliarde euro.

Mai mult, Rusia va împrumuta Ucrainei 15 miliarde de dolari prin achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor de la Kiev, în 2013 şi 2014.

El a declarat, de asemenea, ca problema aderarii Ucrainei la Uniunea Vamala condusa de Moscova, de care se temea opozitia proeuropeana de la Kiev, nu a fost discutata in cadrul acestor negocieri.

As vrea sa asigur pe toata lumea ca nu am discutat astazi despre aderarea Ucrainei la Uniunea Vamala“, a declarat el.

De asemenea, protestatarii se tem si de faptul ca Ucraina ar putea semna aderarea la Uniunea vamala cu Rusia, lucru ce ar indeparta Kievul de Uniunea Europeana.

Protestatarii nu s-au lasat descurajati de vestea ca Uniunea Europeana suspenda discutiile privind acordul de asociere cu Ucraina, din cauza apatiei afisate de puterea de la Kiev.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts