More

  Salariile dascălilor vor fi achitate integral

  ardelean

  Veste bună pentru cadrele didactice din judeţul Satu Mare. Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, a dat asigurări ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că vor fi asigurate sumele necesare pentru ca dascălii să-şi primească integral salariile pentru acest an. Tot cu aceeaşi ocazie, directorul AJFP a mai precizat că în noiembrie a fost depăşit planul de încasări cu circa 3,5%.

  Plan de încasări depăşit
  Încă de la începutul întâlnirii cu presa, directorul Ioan Mircea Ardelean a declarat că, deşi luna noiembrie a fost foarte dificilă, planul de încasări la bugetul de stat a fost depăşit cu circa 3,5%, mai precis cu aproape 2,5 milioane de lei, ceea ce situează instituţia sătmăreană între primele 20 pe ţară. Directorul AJFP a mai adăugat că gradul de încasare a fost depăşit uşor şi la nivel naţional. “Important este că am reuşit să realizăm planul la încasări, iar acest lucru ajută la achitarea unor sume restante”, a precizat Ardelean.
  De asemenea, directorul AJFP a mai adăugat că în primele 11 luni ale acestui an, inspectorii instituţiei au realizat 1.680 de acţiuni de inspecţie fiscală, fiind atrase la buget ca sume suplimentare circa 67,5 milioane de lei. Tot în primele 11 luni ale acestui an, din taxa auto au fost încasate 7,34 milioane de lei, însă au fost returnate 11,86 milioane de lei.

  Bani pentru salariile profesorilor
  În continuare, directorul Ioan Mircea Ardelean a afirmat că, prin implicarea Prefecturii, a Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a instituţiei pe care o conduce, au fost asigurate în mare măsură sumele necesare achitării integrale a salariilor profesorilor din judeţ pentru întregul an. “Pentru asigurarea integrală a salariilor profesorilor, în judeţul nostru mai erau necesare 15,5 milioane de lei. Până în prezent, am primit aproape în totalitate aceşti bani. A mai rămas un deficit de circa 483.000 de lei pentru plata drepturilor salariale, însă am convingerea că până la sfârşitul acestui an vom putea acoperi şi acest deficit, astfel că salariile profesorilor vor fi achitate integral”, a precizat Ioan Mircea Ardelean. Însă vor rămâne neacoperite cele circa 6 milioane de lei ce reprezintă drepturile băneşti câştigate de dascăli în instanţă.
  Nu la fel de bine stau lucrurile în ceea ce priveşte achitarea drepturilor salariale ale însoţitorilor persoanelor cu handicap din judeţ. Pentru achitarea integrală a acestor drepturi salariale până la finele acestui an, judeţul Satu Mare avea nevoie de 9,86 milioane de lei, din care până în prezent au fost primite 4,3 milioane de lei, rămânând un deficit de circa 5,56 milioane de lei. Directorul AJFP a mai adăugat că pentru plata acestor drepturi băneşti pot contribui şi consiliile locale, urmând să-şi recupereze banii ulterior.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE