Sătmărenii amatori de ţigări de contrabandă au observat în ultima vreme că pe piaţa neagră au apărut două tipuri de ţigări Jin Ling. Alături de ţigările originale, dacă le putem denumi astfel, care sunt aduse din Ucraina, se vând şi ţigări Jin Ling contrafăcute. Diferenţa e greu sesizabilă şi pentru cei avizaţi. Însă, la o privire mai atentă, pot fi sesizate diferenţe de conţinut şi culoare la ambalaje. Culmea e că noile ţigări Jin Ling, despre care se presupune că sunt contrafăcute, sunt mult mai bune din punct de vedere calitativ decât cele vechi. Autorităţile nu exclud varianta ca în judeţul nostru sau într-un judeţ învecinat să funcţioneze mai multe sau o singură fabrică clandestină de ţigări Jin Ling.
Două tipuri de Jin Ling la vânzare
De câteva luni, pe piaţa neagră din Satu Mare circulă ţigări Jin Ling în două feluri de ambalaje. Diferenţa dintre pachete este destul de greu de sesizat. La o privire mai atentă, se poate observa că unele pachete sunt mai deschise la culoare, iar altele mai închise. De asemenea, variază şi caracterele cu care este inscripţionat pachetul, deşi conţinutul textului este acelaşi. “Am observat că există diferenţe de calitate între ţigările Jin Ling, aşa că am început să fiu mai atent la ce cumpăr. După o vreme, analizând pachetele, am constatat că există două tipuri, care diferă foarte puţin unul faţă de celălalt. Apoi am auzit nişte zvonuri că pe piaţă au apărut ţigări Jin Ling contrafăcute. Interesant este faptul că cele despre care se spune că sunt contrafăcute sunt mai bune decât cele care ar fi originale şi ar fi aduse din Ucraina”, ne-a declarat un sătmărean, sub protecţia anonimatului.
O sursă din rândul contrabandiştilor ne-a furnizat informaţia că ţigările Jin Ling în ambalaje diferite provin din surse diferite. Unele sunt aduse de contrabandişti din Ucraina, iar celelalte ar fi fabricate clandestin în România. Sursa nu a putut să ne precizeze dacă fabrica clandestină se află în judeţul nostru sau într-unul învecinat. Nu este exclus ca aceasta să se afle chiar pe teritoriul Ungariei.
Fabrica clandestină, o ipoteză viabilă
Autorităţile abilitate în lupta împotriva contrabandei consideră logică ipoteza existenţei a unei sau mai multor fabrici clandestine de ţigări în zona de nord-vest a ţării. De altfel, astfel de fabrici clandestine au mai fost descoperite în alte zone ale ţării, dar şi în câteva localităţi din Ucraina. Se pare că ambalajele sunt fabricate în Ucraina şi sunt aduse pe căi ocolite prin vămi, ascunse printre alte mărfuri în autoturisme. Tutunul nu ar fi greu de procurat chiar în zona noastră. În judeţul Satu Mare există numeroşi fermieri ţepuiţi de partenerii din Ungaria, care anii trecuţi le-au dat seminţe de tutun, dar în toamnă au uitat să mai vină după marfă. Folosirea acestui tutun ar explica de ce ţigările contrafăcute sunt mai bune din punct de vedere calitativ decât cele aduse din Ucraina, unde producătorii folosesc doar tutun de cea mai slabă calitate. Un alt argument îl constituie şi faptul că piaţa neagră este plină de ţigări Jin Ling, indiferent dacă contrabandiştii sătmăreni reuşesc să aducă ţigări ucrainene prin Vama Halmeu sau direct peste fâşia verde.
Dacă în judeţul nostru ar exista o asemenea fabrică, în mod sigur aceasta ar funcţiona în locuri retrase, închiriate de contrabandişti, sunt de părere reprezentanţii autorităţilor. De asemenea, aceste fabrici clandestine ar trebui să-şi schimbe rapid locaţia pentru a îngreuna depistarea lor. Rămâne de văzut dacă autorităţile abilitate ale statului vor reuşi să meargă invers pe fir, identificându-i pe cei care le furnizează comercianţilor clandestini ţigări Jin Ling contrafăcute. De aici până la depistarea eventualei fabrici clandestine nu e decât un pas.
Szasz Lorand