Unchiul şi mentorul lui Kim Jong-un a fost destituit şi mai mulţi apropiaţi ai săi au fost executaţi

1

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, considerat eminenţa gri a nepotului său, a fost destituit, iar mai mulţi dintre apropiaţii săi au fost executaţi, au dezvăluit marţi serviciile sud-coreene de informaţii, un eveniment major, cu consecinţe imprevizibile pentru regim.

Influentul Jang Song-thaek, în vârstă de 67 de ani, a fost demis din postul de vicepreşedinte al Comisiei Apărării Naţionale, cel mai puternic organ de decizie din ţară, a declarat pentru presă un deputat sud-coreean la finalul unei audieri a unor reprezentanţi ai Serviciului Naţional sud-coreean de Informaţii (NSI) de către un comitet parlamentar.

Jang Song-thaek “a fost îndepărtat recent din post, iar doi apropiaţi de-ai săi, Ri Yong-ha şi Jang Soo-kil, au fost executaţi în public la jumătatea lui noiembrie”, a precizat Jung Cheong-rae. Potrivit altui parlamentar, aceştia au fost executaţi pentru “activităţi împotriva partidului”.

“De la (destituire), Jang Song-thaek a dispărut”, a mai declarat Jung Cheong-rae.

Jang Song-thaek a fost timp de decenii unul dintre personajele-cheie ale puterii de la Phenian, exercitate de trei generaţii de către familia Kim (bunicul, tatăl şi fiul), de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent. El l-a ajutat pe nepotul său să facă primii paşi la conducerea ţării.

Considerat numărul doi în cadrul regimului de unii experţi, el era, în opinia altora, regentul lui Kim Jong-un care, în vârstă de aproximativ 30 de ani, nu avea experienţa necesară să exercite puterea într-un stat închis, asaltat în mod constant.

Yang Moo-jin, un profesor la Universitatea pentru studii nord-coreene de la Seul, evocă îndepărtarea lui Jang Song-thaek ca pe “cea mai importantă acţiune politică din Coreea de Nord de la instalarea la putere a lui Kim Jong-un”.

“Jang (Song-thaek) a jucat un rol crucial, ajutându-l pe Kim Jong-un să îşi instaleze puterea după moartea tatălui său, servindu-i ca mentor”, subliniază el.

Kim Jong-un a preluat locul tatăl său, Kim Jong-il, mort în decembrie 2011 în urma unei crize cardiace. La rândul său, Kim Jong-il a condus Coreea stalinistă de la decesul, în 1994, al tatălui său, Kim Il-sung, fondatorul Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), în 1948.

– Un moderat, susţinător al reformelor economice

Probabil victimă a unei prime epurări, în anii ’70, Jang Song-thaek a căzut în dizgraţie în 2004, sub acuzaţia de corupţie, obişnuită în jocul puterii în Coreea de Nord.

Trimis la “reeducare” ca oţelar, el a fost reabilitat anul următor şi a fost promovat în 2007 la conducerea administraţiei Partidului Muncitorilor, un lucru care i-a oferit putere asupra poliţiei şi justiţiei.

El şi-a sporit influenţa în mod considerabil după atacul cerebral suferit de Kim Jong-il în 2008, dar şi după moartea acestuia, trei ani mai târziu.

Însă Jang Song-thaek era prezentat în străinătate ca un moderat, chiar ca un reformator, cel puţin în plan economic. Interminabila confruntare dintre Phenian, pe de o parte, şi Seul şi aliaţii săi, pe de altă parte, cu privire la programul nuclear nord-coreean au putut să joace un rol în destituirea sa, sunt de părere unii specialişti.

“Jang (Song-thaek) a vizitat Coreea de Sud, unde a putut să îşi facă o idee despre societatea capitalistă, şi a asistat totodată la schimbările din China”, relevă Kim Yong-hyun de la Universitatea Dongguk de la Seul.

“Era personalitatea cea mai dispusă să militeze agresiv pentru introducerea unor reforme şi deschiderea regimului nord-coreean”, adaugă el.

Jang Song-thaek ar fi putut să piardă în conflictul cu Choe Ryong-hae, un militar de rang înalt şi şeful “Biroului Politic” al Armatei Populare din Coreea, pe care Kim Jong-un l-a însărcinat recent să îl reprezinte la Beijing.

Experţi contactaţi de către AFP au opinii foarte împărţite cu privire la faptul dacă îndepărtarea lui Jang Song-thaek, la care Kim Jong-un ar fi putut să fie nevoit să recurgă, îi va slăbi sau îi va consolida puterea personală.

În opinia lui Cheong Seong-chang, de la Institutul Sejong, “Kim Jong-un controlează ferm puterea” după destituirea unchiului său, care probabil a format împreună cu apropiaţii săi executaţi “un clan politic separat”, reprezentând o ameninţare la adresa tânărului Kim Jong-un.

Soţia lui Jang Song-thaek şi totodată sora lui Kim Jong-il, Kyong-hui, în vârstă de 67 de ani, este, de asemenea, un personaj central al regimului, de aproximativ 40 de ani. În septembrie 2010, ea a fost avansată la gradul de general cu patru stele, în acelaşi timp cu Kim Jong-un.

Anul trecut ea ar fi fost foarte bolnavă, potrivit unor zvonuri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ALERTĂ! Mai avem un CAZ de CORONAVIRUS în județ. Încă un bărbat, depistat POZITIV

Județul Satu Mare se confruntă cu un nou caz de coronavirus. Dacă până acum am avut de a face cu un caz din Iași...

Un nou caz în județ! Bărbat din zona Oașului cu CORONAVIRUS.

Un nou caz de Coronavirus a fost confirmat în județul Satu Mare. Ar fi vorba de un bărbat de peste 70 de ani din...

NU UITA! La noapte ROMÂNIA trece la ora de vară! STĂM ÎN CASĂ CU O ORĂ MAI PUȚIN!

Ora de vară 2020. În această noapte , România trece la ora de vară: Ora 03:00 va deveni ora 04:00 și vom dormi cu...

Mai e puțin și trecem la SCENARIUL 4 în România! Ce măsuri suplimentare ar urma să se ia!

Numărul de infectări cu COVID-19 a crescut în România, în ultimele zile, iar autoritățile încep să se pregătească pentru scenariul 4, atunci când vor...

NORMALIZARE. Numărul celor care TRAZITEAZĂ vămile din județ, în scădere DRASTICĂ

În perioada 27.03.2020, ora 19:15 - 28.03.2020, ora 07:15, la PTF Petea, pe sensul de intrare în țară s-au prezentat 164 persoane. Dintre acestea,...